Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ακυρώθηκε το πρόστιμο 32,5 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρίες

- το είδα στο taspa-taspan-taspa.blogspot.com
Αίσθηση είχε προκαλέσει πέρυσι το Σεπτέμβριο η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες, από τις μεγαλύτερες της αγοράς.

Οι εταιρίες αυτές -Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Αγροτική Ασφαλιστική και Groupama Φοίνιξ- καθόριζαν ενιαία τιμή εργατοώρας στα συνεργαζόμενα συνεργεία αυτοκινήτων, περιορίζοντας παράλληλα την ελεύθερη διαπραγμάτευση των τιμών προς τα κάτω.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των συνεργείων αλλά επιβάρυναν και τους καταναλωτές, μέσω της επιπλέον χρέωσης των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών. Μέσω της κοινής εταιρίας Audatex που είχαν συστήσει, καθόριζαν ενιαίες τιμές για την επισκευή ζημιών σε συγκεκριμένα μέρη του αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως του μεγέθους της ζημιάς.

Για παράδειγμα η αμοιβή εργατοώρας για την επισκευή του φτερού ήταν 55 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν αυτό έφερε μια απλή γρατσουνιά ή ήταν εντελώς κατεστραμμένο. Επιπλέον, το φανοποιείο δεν μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες προς τους πελάτες που ήταν ασφαλισμένοι σε άλλες εταιρείες σε χαμηλότερες, πιο ανταγωνιστικές τιμές

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όμως, ακύρωσε την απόφαση, όχι διότι έκρινε αβάσιμο το σκεπτικό της, αλλά επειδή κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ακροαματική διαδικασία προήδρευσε μέλος της Αρχής που δεν προβλεπόταν από το καταστατικό της. Πλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται είτε να επανεξετάσει την υπόθεση, είτε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την ανατροπή της ακυρωτικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: