Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

B. Obama: Υλοποιήσαμε το 70% όσων υποσχεθήκαμε, αλλά από τη θέση του Προέδρου πήρα και ένα γερό μάθημα τακτικής

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχεται λάθη τακτικής, δηλώνει όμως ότι δεν μετανιώνει για κανένα από τα επιτεύγματά του από το 2008, σε συνέντευξή του στο New York Times Magazine, 15 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που λαμβάνουν πλέον την μορφή δημοψηφίσματος για τη διοίκησή του.

Ο Ομπάμα λέει ότι πιθανώς δεν επέμεινε στην πτυχή των δημοσίων σχέσεων, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με δεδομένο τον αριθμό των πραγμάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, καταφέραμε να κυβερνήσουμε σωστά», αναφέρει ο πρόεδρος σε ένα άρθρο του απολογισμό για τα δυο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του.

Το περιοδικό ρώτησε επίσης αρκετούς συμβούλους του προέδρου σχετικά με τις ιδέες τους για μια νέα ώθηση της προεδρίας Ομπάμα, ενώ η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση φαίνεται έτοιμη να αποκομίσει σημαντικά κέρδη σε έδρες στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Η μετεκλογική διοίκηση, που έχει ονομαστεί «Ομπάμα 2.0»...

από τους συμβούλους, εύχεται να τηρήσει πιστά τους κανόνες της Ουάσιγκτον με τρόπο, ώστε οι προσπάθειές της για να υπερασπιστεί την εικόνα της να μην επισκιαστούν από την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

«Νομίζω ότι όλοι αυτοί που κατείχαν αυτή τη θέση (την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών), πρέπει να θυμούνται (...) ότι δεν πρέπει να παραμελούμε το μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις και την κοινή γνώμη», δηλώνει ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι έμαθε ένα «μάθημα τακτικής», αφήνοντας πολύ τον εαυτό να θεωρείται ως ένας δημοκράτης της αριστεράς της παλιάς σχολής, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία είχε παρουσιαστεί ως ένας παράγοντας αλλαγής.

Πάντως ο Ομπάμα, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα του ανάμεσα σε δύο πολέμους και μια οικονομική κρίση, κρίνει τον απολογισμό της διοίκησής του αξιέπαινο.

«Έχω μια λίστα με αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε, και έχουμε πιθανώς πραγματοποιήσει το 70% από τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: