Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Συνελήφθησαν υποστηρικτές του Λιου Σιαομπό ενώ ο “πόλεμος” για τη βράβευσή του συνεχίζεται

Δεκάδες υποστηρικτές του Λιου Σιαομπό συνελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές επειδή γιόρταζαν τη βράβευση του 54χρονου αντιφορνούντα, όπως επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD), ενώ την ίδια ώρα, ο κινεζικός τύπος στηλιτεύει την επιτροπή των Νόμπελ.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε την “άμεση απελευθέρωση” του κινέζου διαφωνούντα. “Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση. Στο μήνυμά της η Κλίντον “απαιτεί επίμονα από την Κίνα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα του Ανθρώπου, και να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των κινέζων πολιτών”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από χθες το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο Διαδίκτυο κάτι σχετικό με το “Νόμπελ Ειρήνης” ή το όνομα “Λιού Σιαομπό” δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5 για τη βράβευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: