Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Και σε Ελληνοκύπριο το Νόμπελ Οικονομίας

Δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός κυπριακής καταγωγής τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010 για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές, ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ), απονέμεται στους
Πίτερ Ντάιμοντ, Ντέιλ Μόρτενσεν και Χριστόφορο Πισσαρίδη σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν...

και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα για την απασχόληση.

"Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές προσφορές θέσεων εργασίας; Πώς η οικονομική πολιτική επηρεάζει την ανεργία; Οι τιμηθέντες φέτος με το βραβείο ανέπτυξαν μια θεωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά", διευκρινίζει η Επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.


Ο κ. Πισσαρίδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής, ενώ το βιβλίο του «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: