Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Σόρος: Το κινέζικο νόμισμα πρέπει να ανατιμηθεί για να διορθωθούν οι ανισορροπίες!

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζωρζτ Σόρος θεωρεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα "κουτσουρεμένο" και "ελεγχόμενο" από την Κίνα, ενώ προτρέπει τον ασιατικό γίγαντα να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός του.

Ο Σόρος έκανε τα σχόλιά του αυτά στο ραδιόφωνο του BBC την Παρασκευή, ενώ η εκμπομπή μεταδόθηκε σήμερα Σάββατο. Τα σχόλια αυτά έρχονται ακριβώς τη στιγμή που οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον ψάχνουν το πώς θα εμποδίσουν τις τάσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών από το να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. 

"Μία από τις βασικές ανισορροπίες που ήταν και από τις βασικές αιτίες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και η οποία χρειάζεται να διορθωθεί είναι...

το χρόνιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και το αντίστοιχο μεγάλο έλλειμμα των ΗΠΑ", είπε ο Σόρος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάρρευση του 2008. 

Η Κίνα έχει διατηρήσει την ισοτιμία του γουάν υποτιμημένη σε μια προσπάθειά της να διατηρήσει τις εξαγωγές της ανταγωνιστικές. "Σίγουρα μία καλύτερη ευθυγράμμιση αυτών των δύο νομισμάτων θα βοηθούσε εν καιρώ να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία", πρόσθεσε.

Στην ετήσια σύσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Παρασκευή, οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών επανέλαβαν την πρόσκλησή τους στις υπερδυνάμεις των εξαγωγών, όπως η Κίνα, να αυξήσουν τις εσωτερικές δαπάνες τους ώστε οι χώρες με μεγάλο χρέος, όπως οι ΗΠΑ, να μπορέσουν να ανοικοδομήσουν ξανά τα χρηματοοικονομικά τους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ακόμα εύθραυστη παγκόσμια ανάκμψη.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ένα ασθενές δολάριο σε συνδυασμό με άλλα ισχυρά νομίσματα θα μπορούσε να οδηγήσει πολλά έθνη σε ένα γύρο υποτιμήσεων των νομισμάτων τους ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. 

Ο Σόρος είπε ότι το νόμισμα της Κίνας θα έπρεπε να ανατιμηθεί, αλλά αν γινόταν μία απότομη ανατίμηση της τάξης του 20% ή και παραπάνω τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένες εξαγωγές και σε ανεργία στην Κίνα, μειώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμητή κατανάλωση εκεί ! 

"Συνεπώς δε μπορείς να αλλάξεις την ισοτιμία γρήγορα, αλλά ένα 10% το χρόνο θα μπορούσε σίγουρα να είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι θα σου πάρει δύο χρόνια να φτάσεις στο 20%."

Η Κίνα, που απέρριψε τις εκκλήσεις της Δύσης για ταχύτερη άνοδο του νομίσματός της, επέτρεψε εντούτοις στο γουάν (ρενμίνμπι) να κλείσει την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολλαρίου από την ανατίμηση του Ιουλίου του 2005.

Η σύσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συνεχιστεί ολόκληρο το σαββατοκύριακο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: