Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Οι αγορές έχουν γίνει άπληστες

 
Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα δος Σάντος, που παρουσίασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι αγορές έχουν γίνει "άπληστες". 

"Υπάρχει μία μορφή απληστίας των αγορών όσον αφορά τα μέτρα αυτής της φύσης (της λιτότητας)", δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Publico.

"Πήραμε σκληρά μέτρα, επιβάλλαμε θυσίες, όμως δεν γνωρίζουμε ποτέ τί επιπλέον θα απαιτήσουν οι αγορές και ίσως μας πουν ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Οτι θέλουν κι άλλα. Όμως δεν μπορώ να δω τί άλλο μπορούμε να κάνουμε", πρόσθεσε.

Υπό την πίεση των αγορών και των Βρυξελλών...
η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναγκάστηκε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που εξασφαλίζει τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους της χώρας από το 7,3% του ΑΕΠ που είναι φέτος στο 4,6% στο τέλος του 2011.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπει αύξηση των φόρων, τη μείωση πολλών κοινωνικών και οικονομικών προνομίων καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης δαπανών.

"Είμαι σίγουρος για την άμεση επίδραση αυτών των μέτρων", υπογράμμισε ο δος Σάντος. "Το σύνολο αυτών των μέτρων είναι αρκετά δυνατό ώστε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση".

Ο δος Σάντος, το κόμμα του οποίου ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μία πολιτική συμφωνία με την αντιπολίτευση που θα επιτρέψει την έγκριση του προϋπολογισμού, προκειμένου να αποφευχθεί, σε περίπτωση αποτυχίας, η παράλυση της οικονομίας εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

"Αν αποτύχουμε κάποιος από το εξωτερικό θα έρθει και θα μας επιβάλλει πολύ πιο σκληρούς όρους", υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sic το βράδυ του Σαββάτου. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: