Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αποφασισμένος για «καθαρούς κανόνες» στις σχέσεις επιχειρηματιών και Πολιτείας δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια της επιχειρηματικής κοινότητας για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Αποφασισμένος να πατάξει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος που έχουν καταστήσει υπηρεσίες του δημοσίου σε «κλειστά μαγαζάκια» και «φέουδα», λειτουργώντας ως «μήτρα διαφθοράς», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, από το βήμα της ανοικτής συζήτησης των εξαγωγέων στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη αιφνιδιαστικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τους εξαγωγείς όλης της χώρας, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι οι εξαγωγείς, παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν με αξιοπιστία και συνέπεια αυτό που πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή δημιουργική, τολμηρή και αποτελεσματική, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


«Είμαστε αποφασισμένοι», είπε, «να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και Πολιτείας, γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς».

Στόχος είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να μπορούμε τελικά να μειώσουμε και τους φόρους ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουμε και την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια της επιχειρηματικής κοινότητας για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι...
η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της ελληνικής οικονομίας. Μια εποχή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μειώνουμε τους φόρους, λόγω των ελλειμμάτων, του χρέους, της κατάστασης την οποία βρήκαμε είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάσουμε φόρους. Αλλά, βεβαίως, ο στόχος είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να μπορούμε τελικά να μειώσουμε και τους φόρους ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουμε και την επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μήτρα διαφθοράς και αδιαφάνειας» την πολυνομία και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, έκανε λόγο για «κλειστά μαγαζάκια και φέουδα» και δήλωσε αποφασισμένος να πατάξει τη γραφειοκρατία και τα φαινόμενα αυτά.


«Έχουμε μπροστά μας πολλά εμπόδια. Στην ίδια τη γραφειοκρατία, στη νοοτροπία και τις αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες, στις υπηρεσίες που πολλές φορές λειτουργούν ως κλειστά μαγαζιά, ως φέουδα, χωρίς να βλέπουν ένα ευρύτερο σύνολο, ένα ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και εμποδίζουν πολλές φορές, χωρίς να διευκολύνουν» τόνισε.


«Σεβόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά, «την λειτουργία του κάθε ενός από εσάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται με τρόπο διαφανή χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».


Ένα από τα θέματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες στον πρωθυπουργό είναι η ανάγκη να δοθούν δυνατότητες στους νέους να αναδείξουν τις ιδέες τους και το δυναμισμό τους, καθώς και να αποκτήσουν ως όραμα τη δημιουργικότητα.

Η αναφορά αυτή ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα το κ. Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε ότι «πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει όλοι μαζί να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα ...πίνει καφέ, αλλά μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να επιτύχει, αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες».


* Σχετικά με αναφορές του πρωθυπουργού για μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θεώρηση μακριά από παθογενή ιδεολογήματα, τονίζοντας ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα που συνεισφέρει στην ανάπτυξη και τα οικονομικά του κράτους αλλά και σε θέσεις εργασίας. «Την υγιή επιχειρηματικότητα και τη στηρίζουμε και την παροτρύνουμε», ανέφερε.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Tωρα τα βρηκαμε τα λεφτα!!!!!!
Να με θυμηθεις εστω κι αν χαθουμε πως η Διοικηση ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ το ταχυτερο δυνατον

typhoon είπε...

Το ζήτημα δεν είναι να δωθεί σε ιδιώτες. Αυτό, κατά ένα πολύ παράδοξο τρόπο, αλλά και πολύ γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ισχύει και σήμερα. Στα χέρια ιδιωτών βρίσκεται η δημ.διοίκηση, αλλά στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτών που έχουν σχέσεις του τύπου "το ένα χέρι νίβει τ' άλλο" με τη δημόσια διοίκηση- οι υπόλοιποι είναι απ' έξω.
Αν πρέπει κάτι να αλλάξει, είναι η δημόσια διοίκηση να περιέλθει στα χέρια του Κράτους - δηλαδή στα χέρια λειτουργών που λειτουργούν σωστά για όλους τους πολίτες - όχι μόνο για τους κολλητούς και τους "λαδάδες"!