Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση για την Παιδεία από τη Λαϊκή Συσπείρωση Παλλήνης

Δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο που έφτασε στο email του blog typhoon:
 «Έρχεται η πιο δύσκολη χρονιά από τη Μεταπολίτευση» δήλωσε κυνικά και απειλητικά η Υπουργός Παιδείας για τη κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής  των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της ΕΕ.

Η Παιδεία από το Νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο ευθυγραμμίζεται,  σε λειτουργίες και περιεχόμενο, με τις ανάγκες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με τη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και καθόλου με την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.

Στα Μεσόγεια, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης πληθυσμού σε ολόκληρη τη Ελλάδα, ο αριθμός των μαθητών εκτοξεύεται στα ύψη και η σχολική στέγη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα.  Οι εκάστοτε υποσχέσεις των κυβερνώντων ήταν μόνο για να αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος.
   
Στο νέο Δήμο Παλλήνης, στα ήδη υπάρχοντα σχολεία με τις περισσότερες προκάτ αίθουσες στη χώρα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς ο Δήμος αδυνατεί να στεγάσει τους μαθητές του .Η μεγάλη έλλειψη σχολικών χώρων έχει ήδη επιβαρύνει δραματικά τα λειτουργούντα σχολεία. ΄Ετσι παρατηρείται συνωστισμός στις τάξεις-κλουβιά, πρόχειρες προσθήκες αιθουσών-προκάτ, εγκατάσταση λυόμενων, κοντέινερ, ακόμη και ενοικίαση μαγαζιών!!

Παραδειγματικά αναφέρουμε τα εξής σχολεία :
...
 
1ο ΔΣ Γέρακα: Στεγάζει μεγάλο αριθμό τάξεων σε αίθουσες προκάτ και σε κοντέινερ,  ο αριθμός των παιδιών είναι περίπου 500!! και η αύλησή τους προβληματική και επικίνδυνη.

2ο ΔΣ  Γέρακα: Συστεγάζεται σε πραγματικά απαράδεκτες συνθήκες σε προκάτ και       κοντέινερ εδώ και πάρα πολλά χρόνια με το 5ο ΔΣ του οποίου η ανέγερση καθυστερεί και οι διαδικασίες για την κατασκευή του γίνονται με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), επιλογή που σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος , υπερκέρδη για ιδιώτες και επιβαρύνσεις των λαϊκών οικογενειών.

3ο ΔΣ  Γέρακα: Γκρεμίστηκαν οι προκάτ αίθουσες από το χώρο που στεγαζόταν το σχολείο τον Ιούνιο και μια βδομάδα μετά την επίσημη  έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη , δεν είχαν ακόμη εγκατασταθεί οι ίδιες προκάτ αίθουσες στο νέο χώρο. Φυσικά τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου ξεκίνησαν μαθήματα μια εβδομάδα αργότερα από τους υπόλοιπους μαθητές!

1o ΔΣ   Παλλήνης :Ορίστηκε, με βάση τον Καλλικράτη, σαν ολοήμερο πιλοτικό-ένα από τα 800 της επικράτειας-έχοντας τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό, υπεράριθμα τμήματα και κτιριακή υποδομή ανύπαρκτη.

3ο Γυμνάσιο Γέρακα και

2ο Λύκειο Γέρακα  :    Συστεγάζονται με μεγάλα τμήματα,8 λυόμενα στο πρώτο και 4 λυόμενα στο δεύτερο.

Το καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα φιλοξενείται (!!) στο χώρο που προβλέπεται να αναγερθεί το 2ο Λύκειο χωρίς να προβλέπεται το πότε.

3ο Γυμνάσιο Παλλήνης: ΟΛΕΣ οι αίθουσες είναι προκάτ.
    
Τα νηπιαγωγεία στο Γέρακα και Παλλήνη είναι πλήρη μόνο με τα νήπια καθώς τα προνήπια έχουν αποκλειστεί, μιας και οι εναπομείνασες αίθουσες είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ.

2ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης: Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο μαγαζί

4ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης : Στεγάζεται σε αίθουσα προκάτ
Στο Γέρακα λειτουργεί ένας (!) παιδικός σταθμός δυναμικότητας 50 παιδιών και ένας (!) βρεφονηπιακός ,δυναμικότητας 35 νηπίων και 15 βρεφών. Οι αιτήσεις που έγιναν το τρέχον έτος ανήλθαν στις 368 και αποδεκτές έγιναν οι 120! Το ύψος των τροφείων κυμαίνεται από 60 Ευρώ ως 150 Ευρώ.

Στη Παλλήνη  οι αιτήσεις για τους 3 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν 424 εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 320.

Όμως και νέα αφαίμαξη αναμένεται σε γονείς μαθητών όλων των βαθμίδων αφού σύμφωνα με τον Καλλικράτη, τα χρήματα του κράτους για τα λειτουργικά έξοδα και τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων έχουν ήδη μειωθεί κατά 50%

Αλήθεια, γιατί δε χρησιμοποιήθηκε μέρος των 10 εκατομμυρίων Ευρώ που ο Δήμος Γέρακα κομπάζει πως έχει πλεόνασμα για τις ανάγκες των σχολείων;

Οι  απαράδεκτες εγκαταστάσεις έχουν ελλείψεις που καθιστούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αδύνατη ως και επικίνδυνη. Φυσικά δε γίνεται λόγος για βοηθητικούς χώρους, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κλπ. Γι αυτούς αυτά περιττεύουν, αρκεί να υπάρχουν κοντέινερ  για να κάνουν μάθημα τα παιδιά!
    
Η εικόνα μοιάζει με «αλαλούμ», αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα πρώτα δείγματα γραφής του «νέου σχολείου» του Καλλικράτη. Ενός Καλλικράτη για τον οποίο ο Δήμαρχος Γέρακα λέει ότι «συνέβαλε αποφασιστικά με τις παρατηρήσεις του στη διαμόρφωση της νέας του αρχιτεκτονικής διοίκησης»

Με τον Καλλικράτη θέλουν να πετύχουν:
-Το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
-Την κατά 50% μείωση των διορισμών των μονίμων εκπαιδευτικών.
-Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί  να αμείβονται με εξευτελιστικές αμοιβές
-Τις συμπτύξεις τμημάτων ώστε να γίνουν τάξεις 30 μαθητών
-Τη συνεχιζόμενη οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσια σχολεία
-Την παρέμβαση των επιχειρήσεων, των κοινωνικών εταίρων, των ΜΚΟ
- Την εμπορευματοποίηση της γνώσης,
- Ένα σχολείο δεξιοτήτων και ημιμάθειας με την αποδόμηση της βασικής γνώσης .
    
Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα καταδίκης της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της ΕΕ.
Δε τους ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών μας. Συνθλίβουν τα όνειρα όλων μας για να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματίες
Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους εγκαταλείψουμε και να τους καταδικάσουμε.

Να αγωνιστούμε για:

- Δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κατάργηση όλων των τροφείων.

- Έκτακτη χρηματοδότηση της Παιδείας  για τη σωστή λειτουργία της εκπαίδευσης.

- Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.

- Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στην 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και το ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους.. Δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Λέμε ΟΧΙ στο «πλαίσιο προσόντων». Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος.

- Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση όλων των φοιτητών και σπουδαστών

Καλούμε όλους  τους δημότες να αξιοποιήσουν τις τοπικές εκλογές ψηφίζοντας τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ.
Κάθε ψήφος μετράει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: