Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η γαλλική κεντροδεξιά θέλει να κόψει τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις προς την Τουρκία

Οι κεντροδεξιοί Γάλλοι βουλευτές κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου) μία τροποποίηση στην Εθνοσυνέλευση ζητώντας η Γαλλία να μην πληρώσει του χρόνου χρήματα προς βοήθεια της Τουρκίας στο δρόμο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι περίπου 50 βουλευτές από το κόμμα του Νικολά Σαρκοζύ (UMP) αντιτίθενται να συμπεριλάβουν τα γνωστά ως κεφάλαια προένταξης στον εθνικό προϋπολογισμό του 2011. Το κόμμα UMP έχει 317 από τις 577 θέσεις της βουλής.

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση δημοσίων προγραμμάτων και πολιτικών που βοηθούν την Τουρκία να εναρμονιστεί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές.

Περίπου 900 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για τα κεφάλαια προένταξης της οικονομικής περιόδου 2007-2013. Από αυτά η Γαλλία καλείται να πληρώσει τα 127.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το σαββατοκύριακο, είπε ότι η συμπεριφορά της Ε.Ε. δείχνει "έλλειψη διορατικότητας", ενώ πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε να επιταχυνθούν εκ νέου οι διαδικασίες ένταξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: