Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές

- το είδα στο ktcatspost.blogspot.com (στα αγγλικά)
Δεν ξέρω αν είδατε ήδη αυτό το  άρθρο στο Bloomberg, αλλά όλοι φαίνεται να προσδοκούν ότι η FED (δηλ., η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) πολύ σύντομα θα τυπώσει άλλο ένα πακέτο ακάλυπτου χρήματος από 500 δισ. έως 1 τρισ. δολάρια και θα το χρησιμοποιήσει για να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Οι μετοχές και τα ομόλογα που διακινούνται στην αγορά, που συνήθως κινούνται μεταξύ τους σε αντίθετες κατευθύνσεις, τώρα ανεβαίνουν και τα δύο, ακριβώς λόγω της προσδοκίας για άλλη μία τεράστια χρηματορροή τυπωμένου χρήματος, που αναμένεται να χρηματοδοτήσει αναποτελεσματικές κυβερνητικές δαπάνες.

Δεν έχω ιδέα για το ποια οικονομική θεωρία εφαρμόζεται εδώ. Η μόνη μου πρόβλεψη είναι ότι το κάνουν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καθυστερήσουν αρκετά τα μέτρα λιτότητας μέχρι να αρχίσει ξανά η οικονομία να ανακάμπτει. Είναι η ίδια λογική σύμφωνα με την οποία κάποιος παίρνει ένα καταναλωτικό δάνειο βάζοντας ως εγγύηση το σπίτι του για να ξεπληρώσει το στεγαστικό δάνειο με το οποίο το αγόρασε.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Εχει κοντινει πολυ το σχοινι .........ψαχνουν για μοσχοσαπουνο

typhoon είπε...

Όντως ασφυκτική κατάσταση που στηρίζεται μόνο στην ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν ψάχνει μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι δυτικές χώρες αυτή τη στιγμή.
Κάποιοι ρισκάρουν προεξοφλώντας τη, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.