Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πώς οι ΗΠΑ πίεσαν την Ευρώπη να προχωρήσει στα πακέτα στήριξης

«Τι διάολο συμβαίνει εκεί πέρα; Οι άνθρωποι σας είναι απίστευτα αδιάφοροι» έλεγαν οι Αμερικανοί στους Ευρωπαίους, στα τέλη Απριλίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία πακέτων στήριξης τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα των μελών της ζώνης του ευρώ οφείλονται εν μέρει και στις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχούσε έντονα για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης από την αδυναμία της Ευρώπης να αναλάβει γρήγορα δράση, όπως τουλάχιστον αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Πώς η Ουάσινγκτον πίεσε την Ευρώπη να σώσει το ευρώ», ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις-«κλειδιά» στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Απριλίου, στις οποίες καθόρισαν το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Οι Αμερικανοί γινόντουσαν όλο και πιο ανήσυχοι. Σε απλούς όρους, άρχισαν να λένε: "Τι διάολο συμβαίνει εκεί πέρα; Οι άνθρωποι σας είναι απίστευτα αδιάφοροι"», θυμάται ο...
τότε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, που ήταν παρών σε αυτές τις συναντήσεις.

«Οι Αμερικανοί έλεγαν: "Πρέπει να λύσετε αυτό το πρόβλημα και να καθησυχάσετε τις αγορές, αλλιώς η κρίση θα επεκταθεί σαν πυρκαγιά"», προσθέτει.

Οι αναμνήσεις του κ. Ντάρλινγκ επιβεβαιώνονται από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε στους FT ότι «είναι μια δίκαιη εκτίμηση πως η ανάμιξη των ΗΠΑ βοήθησε την πορεία των πραγμάτων».

Η πρώτη συνάντηση έγινε στην καναδική πρεσβεία, στην Ουάσινγκτον, στις 22 Απριλίου, δύο ημέρες πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Παρόντες ήταν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της G-7, ο Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ και ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
 
«Πολύ σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης», θυμάται ο τελευταίος. «Ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα προσέφεραν στήριξη [...] Στήριζαν αρκετά και ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν με την εμπειρία τους από τη διαχείριση κρίσεων», λέει.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Στρος-Καν, στις 24 Απριλίου, όταν φέρεται να συμφώνησε με τους κ.κ. Ρεν και Παπακωνσταντίνου ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προσφέρουν τα 2/3 της βοήθειας και το υπόλοιπο 1/3 το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε γύρος τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκαλερίου Άνγκελας Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, στις 7 με 9 Μαΐου.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, η κυρία Μέρκελ «πάντα» υποστήριζε την ανάμιξη του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης, κάτι που άργησε σχετικά να γίνει λόγω των αντιδράσεων τόσο από το εσωτερικό της Γερμανίας όσο και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερα, πολλα μαζεμενα.!!!!!!!Ποτε θα ξεφουρνισει ο φουρνος;;;;

typhoon είπε...

Καλημέρα αγαπητή Τασούλα.
Βγάζει συνεχώς πράμα...
Με ρυθμό που να αφομοιώνεται και πάντα με υψηλή ποιότητα και ενδιαφέρον.