Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ψηφίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών!

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε απόψε (20 Οκτωβρίου) οδηγία για την αντιμετώπιση στις καθυστερήσεις των πληρωμών, η οποία συμπεριλαμβάνει τους χειρότερους χρεοφειλέτες που δεν είναι άλλοι από τους δημόσιους οργανισμούς.

Αν και υπάρχει σχετική οδηγία από το 2000, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άσκησαν πιέσεις για την τροποποίησή της ώστε να παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις από τους οφειλέτες.

Με τη νέα οδηγία εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 25 δισ. ευρώ οι ετήσιες δαπάνες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που σπαταλούνται στο κυνήγι των οφειλετών τους.

Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν επίσης να ανακουφίσουν τις περισσότερες από τις εταιρείες που απορρίπτονται από τους νευρικούς πλέον τραπεζίτες.

Οι κανόνες αυτοί, που θα αποτελούν το ελάχιστο πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν το διασυνοριακό εμπόριο, αφού θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

"Είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση", είπε η γερμανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Barbara Weiler που ήταν και εισηγήτριά του στο ευρωκοινοβούλιο. "Θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από αυτή που φαντάζεστε".

Σύμφωνα με την οδηγία, που η εφαρμογή της θα καταστεί υποχρεωτική από το 2013, οι εταιρείες και οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να εξοφλούν υποχρεωτικά τις οφειλές του εντός 30 ημερών, εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά στη σχετική σύμβαση.

Επίσης:
- Οι πληρωμές από τους φορείς του στενού δημοσίου μπορούν να καθυστερούν μέχρι 60 μέρες το πολύ.
- Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρεώνουν τόκο με επιτόκιο τουλάχιστον 8% στα τιμολόγια που δεν έχουν πληρωθεί μετά το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα.
- Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρεώσουν επιπλέον 40 ευρώ για κάλυψη των εξόδων καθυστέρησης πληρωμής.

Η συνέχεια στο EurActiv.

Δεν υπάρχουν σχόλια: