Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στον Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης

Ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010.
Την ανακοίνωση της βράβευσης την ανέμενε το Πεκίνο και την επέκρινε σφόδρα.

Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται «για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου. 

Η Κίνα κάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της Νορβηγίας στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής των Νόμπελ να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό. 

"Ήθελαν να κοινοποιήσουν δημοσίως τη γνώμη τους, τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία τους" ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας. 

"Τονίσαμε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας", πρόσθεσε. 

Η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης "αντιβαίνει πλήρως στις αρχές" του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους", σύμφωνα με το υπουργείο.  
 
Την ίδια ώρα,...
ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός θα έρθει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης 2010 που κέρδισε ο Σιαομπό. 

"Ζητούμε από τις κινεζικές αρχές να διαβιβάσουν το μήνυμα στον Λιου", διευκρίνισε. 

Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό δήλωσε "κατενθουσιασμένη" μαθαίνοντας την βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, και ζήτησε με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.

"Είμαι κατευχαριστημένη, τόσο ενθουσιασμένη, δεν ξέρω τι να πω. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την υποστήριξη προς τον Λιού Σιαομπό. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Νομπέλ, τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Δαλάι Λάμα και όλους όσοι υποστήριξαν τον Λιού Σιαομπό", δήλωσε η Λιού Σιά από τηλεφώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


"Ζητώ με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό", πρόσθεσε. 
 
Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του Ιντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης 2010.

Το σχετικό κείμενο-έκκληση είχε κυκλοφορήσει με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων ηγετικών στελεχών της "βελούδινης επανάστασης" (1989). 
 
Το Βερολίνο "εύχεται" ν' απελευθερωθεί σύντομα ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, προκειμένου να παραλάβει προσωπικά το βραβείο, δήλωσε την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιφερτ.

"Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται να απελευθερωθεί σύντομα προκειμένου να μπορέσει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο του", δήλωσε ο κ. Ζάιφερτ στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία δια στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε ότι "η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από την στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του". 
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον διαφωνούντα Λιού Σιαομπό που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, βλέποντας στη βράβευσή του "ένα ισχυρό μήνυμα" προς "όλους όσοι σ' όλο τον κόσμο μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα". 

Στο μεταξύ, η Υπάτη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι χαιρέτισε την "αναγνώριση" ενός "μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" με τη βράβευση του Λιου. "Ο Λιου Σιαομπό είναι προφανώς ένας μεγάλος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου", αναφέρει η Νάβι Πιλάι σε δήλωσή της προς τον Τύπο. 

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη βράβευση του Λιου και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του. "Η βράβευσή του με το βραβείο ειρήνης είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των αυξανόμενων φωνών μεταξύ του κινεζικού λαού που θέλουν να σπρώξουν την Κίνα προς πολιτικές, νομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1989 με το Νόμπελ Ειρήνης. 

Ο γνωστός κινέζος διαφωνών Ουέι Τζινσένγκ επέκρινε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται εξόριστος τη βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό εκτιμώντας ότι ο βραβευθείς είναι ένας μετριοπαθής έτοιμος να συνεργαστεί με το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Ουέι, που έχει περάσει περίπου είκοσι χρόνια στις κινεζικές φυλακές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Πεκίνο ανέχεται εδώ και καιρό τις θέσεις του Λιου και ότι ο νέος νομπελίστας έχει στο παρελθόν επικρίνει τους πιο ριζοσπάστες διαφωνούντες. 


Δράση Σιαομπό 
Ο Λιού Σιαομπό, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2010, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των κινέζων διαφωνούντων, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις.

Το 1989 μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιου του Πεκίνου ασκούσε κριτική κυρίως στις παραδοσιακές κινεζικές αξίες που προάγουν την υπακοή στην εξουσία και μετείχε στο δημοκρατικό κίνημα της πλατείας Τιενανμέν, το οποίο δημιουργήθηκε από τους φοιτητές.
 
Αντιμέτωπος με τη σκλήρυνση του καθεστώτος, άρχισε απεργία πείνας στη διάσημη αυτή πλατεία του Πεκίνου μαζί με τον τραγουδιστή Χου Ντετζιάν και δύο άλλους διανοούμενους τον Ζου Ντούο και τον Γκάο Σιν. 

"Προτιμάμε να έχουμε δέκα διαβόλους που θα ελέγχουν ο ένας τον άλλο από έναν άγγελο που θα διαθέτει την απόλυτη εξουσία", γράφουν σε δημόσια διακήρυξή τους. 

Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου, όταν ο στρατός εισέβαλε για να εκκενώσει την πλατεία, προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για να εξασφαλίσουν την ειρηνική απομάκρυνση των διαδηλωτών. 

Ο διαφωνών, ο οποίος συνελήφθη μετά την καταστολή του κινήματος, πέρασε ενάμιση χρόνο στη φυλακή, χωρίς ποτέ να καταδικαστεί. 

Ο Σιαομπό αντιμετώπισε όμως και πάλι προβλήματα με το καθεστώς και εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων μεταξύ του 1996 και του 1999 επειδή ζήτησε πολιτική μεταρρύθμιση και την απελευθέρωση των ανθρώπων που εξακολουθούσαν να κρατούνται επειδή μετείχαν στο κίνημα του Ιουνίου του 1989. 

Αποκλεισμένος από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, έγινε ένας από τους κύριους παράγοντες του Ανεξάρτητου Κέντρου Συγγραφέων της Κίνας. Κράτησε στενή επαφή με τον κόσμο της διανόησης και, μολονότι δεν επιτρεπόταν η έκδοση των έργων του στην Κίνα, τα βιβλία του, μεταξύ των οποίων το "Ο Ευγενικός Παράδεισος της Εξουσίας, Κόλαση για τον Ταπεινό", κυκλοφόρησαν κυρίως στο Χονγκ Κονγκ. Ο Λιου εξακολουθεί να αρνείται να γράψει με ψευδώνυμο. 

Με αφορμή την 60η επέτειο από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτέλεσε έναν από τους συντάκτες της "Χάρτας 2008", ένα κείμενο που ζητεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης και τη θεσμοθέτηση εκλογών για μια "ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα". 

Αυτό του κόστισε την καταδίκη του, πέρυσι την ημέρα των Χριστουγέννων, σε 11ετή κάθειρξη για "ανατροπή της κρατικής εξουσίας". Η καταδίκη του επικυρώθηκε στη συνέχεια και σε δεύτερο βαθμό. 

Σύμφωνα με τον διάσημο διαφωνούντα, ο οποίος δεν αρνείται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κινεζική κοινωνία από το 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι υποχρεωμένο να κάνει ένα όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα, υπό τις πιέσεις του πληθυσμού, ο οποίος έχει κουραστεί από τα επίσημα ψέματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: