Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

H Γερμανία εξάγει προϊόντα και… ύφεση

Τα νούμερα αποδεικνύουν αυτό που λένε εδώ και καιρό έγκριτοι οικονομολόγοι, αλλά και ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ στο Ευρωκοινοβούλιο προ ενός μήνα. Η Γερμανία κερδίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και εκτός από προϊόντα, εξάγει ύφεση, φέρνοντας συνεχώς προσκώμματα στη βοήθεια των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξωτερικού Εμπορίου BGA της Γερμανίας, οι γερμανικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν 16% φέτος και ως 7% το 2011. Ο Σύνδεσμος δήλωσε πως εκτιμά οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών το 2011 να υπερβούν για πρώτη φορά το 1 τρισ. ευρώ μετά την ισχυρή άνοδο της εξωτερικής ζήτησης φέτος. “Συνολικά, διαπιστώνουμε φέτος τη μεγαλύτερη άνοδο του εξωτερικού εμπορίου τη τελευταία δεκαετία, ενώ για το 2011 προσδοκούμε μία άνοδο ως 7% που θα φέρει τις εξαγωγές στο 1 τρισ. ευρώ”.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους γερμανούς εξαγωγείς είναι να υπάρξει μία σπείρα νομισματικών υποτιμήσεων, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί λόγω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από τη Fed (σχ. typhoon: αν και το αρνήθηκε χθες ο Timothy Geithner, μάλλον σε μία προσπάθεια κατευνασμού της παγκόσμιας ανησυχίας). Επίσης, οι δασμοί που συζητείται να επιβληθούν στις ΗΠΑ κατά των κινεζικών εξαγωγών είναι επικίνδυνοι...
ΠΗΓΗ2

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα προχώρησε σήμερα, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, σε αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα, ακολουθώντας τις πληθωριστικές της τάσεις και αποδεικνύοντας ότι δρα εντελώς αυτόνομα χωρίς να επηρεάζεται από τον υπόλοιπο πλανήτη, με αποτέλεσμα να ρίξει τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, αλλά και να αυξήσει το δολλάριο (reuters).
Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο νομισματικός πόλεμος καλά κρατεί, ενώ ΗΠΑ και Κίνα έχουν επιδοθεί σε καθημερινούς αιφνιδιασμούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: