Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

K.Σημίτης: «Tο μνημόνιο δεν είναι πανάκεια. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι δυνατόν να πετύχουμε»

«Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι δυνατόν να πετύχουμε», εκτιμά ο Κώστας Σημίτης, σε άρθρο-ανάλυση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας, που δημοσιεύεται κατ' αποκλειστικότητα σήμερα στα «Νέα». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ύφεση είχε προβλεφθεί το 2008 - κι η ΝΔ, που έλεγε ότι δεν θα θίξει την Ελλάδα, διαψεύστηκε. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κρίση ξέσπασε, οι περικοπές ήταν αναγκαίες και οποιαδήποτε άλλη πολιτική πλην της περιοριστικής θα ήταν ολέθρια. Εκτός του ευρώ, προσθέτει, υπάρχουν μόνο λιτότητα, αβεβαιότητα, φόβος και ανέχεια. 

Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι «το μνημόνιο δεν είναι πανάκεια» , αλλά υπογραμμίζει - κόντρα στην πολιτική που εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ - ότι «η αντικατάστασή του με μία μη πολιτική στιγμιαίων εμπνεύσεων και εθνικιστικής πολυλογίας , θα επιδεινώσει τα προβλήματα». Μάλιστα, σημειώνει ότι η τακτική του «άλλοτε περιορίζουμε και άλλοτε μοιράζουμε απλόχερα ό,τι έχουμε, ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες, αποβαίνει σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας». 

Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε μία στιγμή...
να σκεφτεί το πολιτικό κόστος ή τις αντιδράσεις συντεχνιών. «Το μέτρο αξιολόγησης είναι η επάνοδος στην αναπτυξιακή πορεία και η βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος σε προσδιορίσιμο χρόνο» , σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Κατά τα άλλα, πιστεύει ότι το τεστ της επιτυχίας ή μη των προσπαθειών της χώρας θα γίνει όταν βγούμε με κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. «Επιτυχία θα είναι αν δανειστούμε με επιτόκιο 5%, όσο δανείζεται σήμερα η Ισπανία», σημειώνει. Προσθέτει πάντως ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2014 υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο του δανείου των 110 δισ. που «μας ξελάσπωσε». Και τονίζει ότι μόνο αν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική διευθέτηση του τεράστιου ποσού των δανείων μας. 

Η Ευρώπη έχει συμφέρον να πετύχουμε, προσθέτει - και εύχεται να μην κυριαρχήσουν ως παράμετροι αβεβαιότητας ενδεχόμενη αρνητική διεθνής συγκυρία αλλά και κυριαρχία της παροχολογίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 

«Ανάπτυξη δεν γίνεται διά μαγείας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, που επισημαίνει ότι οι δυο μεγάλες επενδύσεις που έχουν αναγγελθεί δεν είναι υποχρεωτικά ένδειξη ότι κάτι αλλάζει. Τέτοια ένδειξη, λέει, είναι η δημιουργία στην ακόμα γραφειοκρατική και ολιγοπωλιακή Ελλάδα πολλών μικρών επενδύσεων που δεν στηρίζονται σε ειδικές ρυθμίσεις. Ο κ. Σημίτης εκτιμά ακόμα ότι για να μπει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, χρειάζονται μείωση φόρων, κόψιμο των προνομίων «κρατικο-κομματικών μηχανισμών» και μια ειλικρινής προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος, υπέρ των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: