Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για θεσμοθέτηση του Υπερυπουργού Οικονομίας της Ε.Ε (Mr. or Ms. Euro)


Το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται σύντομα να υποστηρίξει την ιδέα της θεσμοθέτησης του 'Mr. or Ms. Euro' (δηλ. του κυρίου ή της κυρίας Ευρώ), που θα επιφορτιστεί με το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών σε όλη την Ε.Ε. Ωστόσο, ένας τέτοιος σούπερ ρόλος δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να υιοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων που ελπίζουν ότι θα καταστήσουν ικανή την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακάμψει περισσότερο γρήγορα και ισχυρά από τις αρνητικές επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στο μέλλον τόσο στα χρηματοοικονομικά όσο και στα αμιγώς οικονομικά.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα (20 Οκτωβρίου) στο Ευρωκοινοβούλιο συμπεριλαμβάνουν και την ιδέα της θεσμοθέτησης του "κυρίου ή της κυρίας Ευρώ", που θα είναι επιφορτισμένος με τις οικονομικές πολιτικές του ευρωπαϊκού μπλοκ. Αυτό το πρόσωπο θα αναλάβει τις ευθύνες που σήμερα μοιράζονται σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους.

Μία θέση με τρία καπέλα

Πρώτον,...

θα μπορούσε να είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), επιφορτισμένος με τα οικονομικά και νομισματικά θέματα. Σήμερα, αυτή η δουλειά γίνεται από το Φιλανδό επίτροπο Όλι Ρεν, που όμως δεν είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δεύτερον, ο κύριος ή η κυρία Ευρώ θα μπορούσε να οργανώνει και να προεδρεύει στις συναντήσεις του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις - γνωστό ως ECOFIN - κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται από τον υπουργό οικονομικών της χώρας που έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η προεδρία εναλλάσσεται κυκλικά μεταξύ των κρατών μελών.

Τρίτον, θα μπορούσε επίσης να προεδρεύει στις τακτικές συναντήσεις των υπουργών οικονομικών των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ, δηλαδή στο σώμα που είναι γνωστό ως Eurogroup. Στο σώμα αυτό προεδρεύει από το 2005 ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Η συνέχεια στο EurActiv στα αγγλικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: