Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

O Ομπάμα θεωρεί τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ "μη-διαχειρίσιμη"


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε σήμερα Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μία "μη-διαχειρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση" και ότι θα πρέπει να εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά την τιθάσευση του ομοσπονδιακού ελλείμματος.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ προβλέπεται να πιάσει το ύψος ρεκόρ των 1,47 τρισ. δολαρίων μέσα στο δημοσιονομικό έτος που μόλις τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Ο Ομπάμα είπε ότι τα έκτακτα μέτρα αύξησης των δαπανών που έλαβε για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αμέσως μετά την εκλογή του πέρυσι, είχαν μεν ως αποτέλεσμα την προσωρινή κάλυψη του επενδυτικού κενού, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα το ταχέως εξελισσόμενο έλλειμμα.
"Συνειδητοποιώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μη-διαχειρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση", είπε στη σημερινή συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής για την οικονομική ανάκαμψη, η οποία συνήλθε για να συζητήσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα. Είπε, επίσης ότι: "Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να περικόψω επενδύσεις σαν αυτές της εκπαίδευσης."
Οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα, στην ερχόμενη ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση της 2 Νοεμβρίου για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου, αντιμετωπίζουν πιθανή τιμωρία από τους εκλογείς που ανησυχούν για το πολύ υψηλό έλλειμμα της χώρας. Παρόλα αυτά αντιπαραθέτουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα περικόψει τις δαπάνες για την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: