Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νέο, πιο απαιτητικό τεστ τραπεζών εντός του 2011

- το είδα στο kapistri.blogspot.com

Νέος γύρος ελέγχων για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, ανακοίνωσε απόψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι δοκιμασίες, που προηγήθηκαν, δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας.

Η Σαντάλ Χιουτζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται «ετησίως» «αρχής γενομένης από τις αρχές του νέου έτους».

Τα αποκαλούμενα και τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών...
σχεδιάστηκαν για να ρίχνουν φως στην ύπαρξη τοξικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και την ικανότητα τους να παρακολουθούν τις ακραίες οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να διαβεβαιώνουν στους επενδυτές για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία. Εκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

Η Χιουτζ δεν διευκρίνισε εάν το επόμενο τεστ αντοχής θα έχει αυστηρότερα κριτήρια, γνωστοποίησε όμως ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στόχο έχουν «τη βελτίωση της μεθοδολογίας», των τεστ αντοχής. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι πήραμε μαθήματα από τη σειρά των τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που μας πέρασε», τόνισε η ίδια.

Την εργασία αυτή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), το νέο εποπτικό όργανο το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη Επιτροπή ρύθμισης των αγορών (CEBS), η οποία πραγματοποίησε τις τελευταίες δοκιμασίες και διέθετε σαφώς λιγότερη ισχύ.

Η νέα σειρά δοκιμασιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, συμφωνούν στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: