Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Δωρεάν οι εξετάσεις στα νοσοκομεία από 22 έως 28 Νοεμβρίου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κλείσουν τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου.

Οι γιατροί αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα στο χώρο της υγείας, καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, οπότε και δε θα πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.


Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής. Ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο.


Επίσης, ...
αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, που έχουν να κάνουν με τη χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί δε θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή .

Τόνισαν ότι αρκετοί μετανάστες που είναι φορείς του ιού είναι ανασφάλιστοι και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για το AIDS και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να αυξηθούν οι ασθενείς της νόσου όπως έγινε στη Ρωσία επί Γιέλτσιν.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Ελλάδος Δ. Βαρνάβας, ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που θέλουν το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών υγείας μετά τον Απρίλιο, είπε ότι αυτό δεν είναι γνωστό στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά εξέφρασε τους φόβους του ότι αν συμβεί αυτό θα είναι εις βάρος των πολιτών που αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σχόλιο typhoon: Κάθε αγαθό που δεν πληροί ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας (ανεκτό και αποδοτικό) είναι σα να μην υπάρχει. Αυτό ισχύει και για τα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. 
Θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση συνεννόησης για την κυβέρνηση, τους γιατρούς, τα κόμματα και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς. 

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Σχόλιο typhoon στο τέλος του άρθρου.