Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η πολιτική ιδεολογία δεν διαμορφώνεται μόνο από κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από ένα... γονίδιο !

Έρευνα του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Politics και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πολιτικές μας απόψεις εξαρτώνται και από το γονίδιο DRD4.
Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και «προοδευτικού γονιδίου» (liberal gene), είναι πιο «ανοιχτά» σε νέες, καινοτόμες ιδέες και διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που κατά τεκμήριον οδηγεί σε πιο αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις.

Οι διάφορες κοινωνικές και γενετικές θεωρίες γύρω από το έμφυτο ή το επίκτητο της ιδεολογίας μας δεν χρειάζεται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, υποστηρίζει η έρευνα,...
στην οποία συμμετείχε και ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα γονίδια επηρεάζουν την πολιτική ιδεολογία του ατόμου εν μέρει, ρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο κοινωνικό περιβάλλον. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας είναι η ανακάλυψη συγκεκριμένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ γονιδίων, όπως το DRD4, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται με την κοινωνική συμπεριφορά, και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ιδεολογική τοποθέτηση είναι αποτέλεσα της "κρίσιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο παραγόντων" δηλαδή του γονιδίου και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει κανείς.

"Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πολιτική προτίμηση δεν βασίζεται αποκλειστικά στο κοινωνικό περιβάλλον" λέει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής πολιτικών επιστημών και γενετικής ιατρικής Τζέιμς Φάουλερ. "Ελπίζουμε ότι περισσότεροι ερευνητές θα αρχίσουν να εξερευνούν την πιθανή αλληλεπίδραση βιολογίας και περιβάλλοντος" προσθέτει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: