Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μέρκελ: Καμία αλλαγή στο Μηχανισμό Χρηματοδότησης της Ελλάδας

Ο Μηχανισμός Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν πρόκειται να αλλάξουν, δήλωσε στις Βρυξέλλες η Καγκελάριος της Γερμανίας σύμφωνα με τους Financial Times.


"Τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης για την Ευρωζώνη συνολικά και την Ελλάδα", είπε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες.


"Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε για το μέλλον", πρόσθεσε αναφερόμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή για τη διαμόρφωση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα αντικαταστήσει τους δύο τρέχοντες Μηχανισμούς, η ισχύς των οποίων λήγει το Μάιο του 2013.


Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξαν...

την πρόβλεψη στο Μόνιμο Μηχανισμό της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή στο κόστος και των ιδιωτικών φορέων - τραπεζών και ταμείων - παρά την αύξηση που προκλήθηκε στα επιτόκια και τα spreads των χωρών της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου κινείται σήμερα πάνω από τις 850 μονάδες βάσης, ενώ το spread του αντίστοιχου ιρλανδικού ομολόγου κινείται περί τις 500 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τους Financial Times , κυκλοφόρησε ένα άρθρο στους 26 ομολόγους του Υπουργούς και σε ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είπε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων αποσκοπεί να εμποδίσει και όχι να ενθαρρύνει μια "άτακτη αναδιάρθρωση" κρατικού χρέους (“disorderly rescheduling” of sovereign debt).

Επέμεινε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετέχουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης, ώστε να διασφαλισθεί ότι η πειθαρχία των αγορών θα ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλεται με τις κυρώσεις για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης έπεφτε στο βάρος των φορολογούμενων, αυτό θα ήταν "μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα" λαϊκής αγανάκτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: