Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Μπαλόνι διαμαρτυρίας της GREENPEACE λίγες μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠE)


Με μικρές προσδοκίες ξεκίνησαν σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. 

Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, όπου διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φαίνεται ότι οι αντιπρόσωποι  των 200 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την διάσκεψη στρέφουν τις ελπίδες τους στην σύναψη συμφωνίας σε ένα μικρό τμήμα των θεμάτων που διχάζουν τις πλούσιες με τις φτωχές χώρες, όπως είναι οι «πράσινες τεχνολογίες» αλλά και τα κονδύλια – τα οποία θα διοχετευθούν στις φτωχότερες χώρες για να προστατέψουν το φυσικό πλούτο τους από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κοπεγχάγη οι ανεπτυγμένες χώρες έθεσαν έναν στόχο κινητοποίησης τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο έως το 2020 προκειμένου...
να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών.

Με την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο να είναι άμεση και την δημοσιοποίηση μελετών που αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2060 και ότι είναι αναγκαία η ετήσια επένδυση των 270 δισ.δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας  τα νέα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αισιόδοξα. Επιπλέον, η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στην  αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και η παραδοχή της Κίνας ότι παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις Η.Π.Α. αποτελούν αγκάθια στην πρόοδο μιας συμφωνίας. Ήδη στις συνομιλίες που έχουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ σημειώνεται έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κίνα να μειώσει τις εκπομπές αερίων. 

Ο κόσμος θα είναι πιο ζεστός και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν ,Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και τη καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα» Εξήγησε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προετοιμασίες για ένα πιο ζεστό κόσμο, ζήτημα που απασχολεί τις φτωχές χώρες « Αυτό που θα συζητήσουμε είναι η προσαρμογή » είπε χαρακτηριστικά. μια μέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών στο Κανκούν δήλωσε ότι :  «

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των διαπραγματευτών των Ε.Ε. , που επιθυμούν μια συμφωνία μείωσης των ρύπων και από τις αναπτυσσόμενες χώρες . Ο Αρτιρ Ρουνζ –Μέτζγκερ , από τα κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη δήλωσε ότι επιδιώκουν την υιοθέτηση λίγων αποφάσεων με την ελπίδα να προχωρήσουν  μπροστά , ενώ ο Βέλγος Πετερ Βίτοεκ μίλησε για το περίγραμμα ενός συμβιβασμού.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός  γραμματέας του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP),είπε ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής θα κριθεί από την αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: