Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Επανεκλογή της Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Στο λόγο της, χαρακτήρισε ως ανεύθυνη πράξη του Σρέντερ την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επανεξελέγη σήμερα Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 90,4% έναντι 94,83% στο συνέδριο του 2008 -μειωμένο ποσοστό που αντικατοπτρίζει τις έριδες και τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της CDU για τις πολιτικές της Γερμανίδας καγκελαρίου. 

Το μειωμένο ποσοστό αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της CDU, η οποία καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Μέρκελ παραμένει η αδιαφιλονίκητη ηγέτις του κόμματος παρά τους φόβους εξαιτίας της «τσουλήθρας» στα ποσοστά.

Το συνέδριο της CDU άνοιξε τις εργασίες του το πρωί της Δευτέρας στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Ανγκελα Μέρκελ για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παραμονές του συνεδρίου...
είχε φουντώσει η φημολογία που ήθελε την Μέρκελ να αντικαθιστά τον Σόιμπλε, μεταδίδει η Deutsche Welle. Αφορμή, το ξέσπασμα οργής on camera του υπουργού, όταν διαπίστωσε ότι ο εκπρόσωπός του δεν είχε μοιράσει στους δημοσιογράφους τα νέα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα.

Στην πραγματικότητα τα αίτια για το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πρέπει να αναζητηθούν στην κατάσταση της υγείας του και στην επίμονη άρνηση του να ανταποκριθεί στο αίτημα πολλών Χριστιανοδημοκρατών για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Από το βήμα του συνεδρίου η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση [...] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. 

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά. Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε. 

Το Σάββατο περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινωνικής ανισότητας, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: