Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Πορτογαλία: “Η μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών”


Η γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, που διοργανώθηκε σήμερα στην Πορτογαλία, είναι «η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ» στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κύριου συνδικάτου UGT Τζοάο Προένσα. 

Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ενώ όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

Πάντως,...
σε μια πρώτη δήλωση που έκανε λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος), η υπουργός Εργασίας Χελένα Αντρέ χαρακτήρισε «πολύ περιορισμένη» την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, διευκρινίζοντας ότι στη δήλωσή της αυτή «στηρίζεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μειώθηκε».

Σύμφωνα με την υπουργό, ο τομέας που επηρεάστηκε πιο πολύ από τη γενική απεργία είναι αυτός των μεταφορών.

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε το Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: