Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ρόμπεϊ: Απίστευτο επίτευγμα η μείωση του ελληνικού ελλείμματος

Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος κατά 4%(?) μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί "απίστευτο επίτευγμα", εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση Knack.

Στη συνέντευξη με τίτλο "το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι", ο Χ. Ρόμπεϊ επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση, που εκδηλώθηκε φέτος την άνοιξη.

Σε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΕ επιχειρεί, ...
μεταξύ άλλων, μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική κρίση τονίζοντας την ανάγκη, η ΕΕ "να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα" προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της "θα καταστήσει βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει το ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση, σημειώνει ότι υπήρξε "ιδιαίτερα οξεία" τον περασμένο Μάιο. "Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτή την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά", αναφέρει ο Χ. Ρόμπεϊ, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι "όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Ήταν θεμιτό να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σφάλματα που έγιναν σε μια άλλη χώρα;' ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε".

"Μέχρι τη στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλουχία των γεγονότων αποτέλεσε για όλους μια διδακτική εμπειρία. Η ισχύς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγκειται στο ότι ουδείς πλέον επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, διότι το εγχείρημα έχει ήδη φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα", τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο φόβος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ο πρόεδρος της ΕΕ απαντά: "Υπήρχε μετάδοση της κρίσης, μέσω των χρηματαγορών. Μερικές χώρες παρουσίαζαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα. Την ίδια ώρα το ευρώ λειτουργούσε ως 'υπνωτικό χάπι'. Οι χώρες αυτές αισθάνονταν ασφαλείς επειδή άλλες χώρες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Επί 10 χρόνια οι χρηματαγορές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Όταν την περασμένη Άνοιξη ξύπνησαν απότομα, το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, "πολλές χώρες αντέδρασαν σωστά - ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, η οποία πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Το ποσοστό αυτό είναι απίστευτα υψηλό. Η Ισπανία κατάφερε να βγει μόνη της από την επικίνδυνη ζώνη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Άλλες χώρες που δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από την κρίση επέλεξαν επίσης να υιοθετήσουν μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης", καταλήγει ο Χ. Ρόμπεϊ. 
ΠΗΓΗ2
ΠΗΓΗ3  

Σχόλιο typhoon: Δεδομένου ότι η συνέντευξη είναι από τις 17/11 και η Eurostat είχε ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από τις 15/11, μήπως ξέρει κάτι ο van Rompuy που μιλάει για μείωση 4% του ελλείμματος στο 2010 ???
Αν είναι έτσι, τότε το έλλειμμα θα κλείσει για το 2010 στο 11,4%, δηλαδή σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 9,4% που προβλέπει το νέο μνημόνιο και φυσικά ακόμα μεγαλύτερο από το 8,0% που προέβλεπε το αρχικό επίσημο μνημόνιο (Άρθρο 1, παρ.2). 
Τελικά, να υποθέσουμε ότι ο van Rompuy μας "την είπε" όπως ακριβώς ο Πάγκαλος στους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή ότι είμαστε ήρωες, αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί ??? 

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Σχόλιο typhoon στο τέλος του άρθρου.