Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Αναγνώρισε η Ρωσία τη σφαγή στο ΚατίνΑναγνωρίστηκε ως «έγκλημα» από τη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή, η σφαγή χιλιάδων Πολωνών στο Κατίν από τη σοβιετική πολιτική αστυνομία το 1940, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο.

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

"Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν ...
και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας", επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

"Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό καταλογίσθηκε από τη σοβιετική προπαγάνδα στους Ναζί εγκληματίες", γεγονός που προκάλεσε "την οργή, την πίκρα και τη δυσπιστία του πολωνικού λαού", υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Το ρωσικό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη βαθειά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες αλλά και στους συγγενείς τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: