Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

Φωτιές έχουν ανάψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων και λυμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κινητοποίηση εξαιτίας προβλημάτων που διαιωνίζονται και για τα οποία πρωτοδίκως η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Προχθές το υπουργείο - υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΕΚ- προχώρησε στην προκήρυξη των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής καθώς εξαιτίας της αδράνειας των τελευταίων οκτώ ετών είναι σοβαρό το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Κοινότητα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα προειδοποίηση (συμπληρωματική επιστολή) τράβηξε και πάλι το... αφτί στην Ελλάδα για τις 745 παράνομες χωματερές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί από το 2007.


Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών είχε εκδοθεί το 2005 αλλά σήμερα...
εξακολουθούν να λειτουργούν 316 από αυτές ενώ μένει να αποκατασταθούν άλλες 429.

Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρες περιφέρειες, όπως εκείνη της Πελοποννήσου, δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ ενώ άλλες περιφέρειες και νομοί, όπως της Ανατολικής Αττικής, των Ιωαννίνων, της Ημαθίας, του Εβρου, δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους διάθεσης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν αρκεί να παύσει η λειτουργία μιας χωματερής. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση πρέπει να ακολουθήσει αποκατάσταση αλλά και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.


Το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών υποστηρίζει και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, ωστόσο η Περιφέρεια θα αναλάβει τις αρμοδιότητες για τα σκουπίδια, όπως περιγράφονται στον «Καλλικράτη», μετά τον Ιούνιο.

Στην προειδοποιητική της επιστολή η Επιτροπή αναφέρει ότι εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης καταγγελιών οι οποίες αφορούν τη λειτουργία παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ζητεί από την Ελλάδα να της αποστείλει ως το τέλος του έτους τον κατάλογο με τις περίπου 750 χωματερές.


Εφιστά μάλιστα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές την προσοχή καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος το οποίο καταδικάζεται δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε έστειλε τη νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε και την εισήγησή της για την περίπτωση τριών χωματερών οι οποίες δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στην Ιταλία διότι η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με πρωτόδικη απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2004.


Το ημερήσιο πρόστιμο που εισηγείται η Κομισιόν ανά χωματερή είναι 195,84 ευρώ από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και 21,42 ευρώ ανά χωματερή για κάθε ημέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδίκη.


Ζάκυνθος και Φυλή

Προειδοποιητική επιστολή έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιστολή στις ελληνικές αρχές και για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Και αυτό διότι από το 2006 δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας ενώ λειτουργεί πλημμελώς παρ΄ ότι βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta.


Αυτοψία που πραγματοποίησαν στις αρχές του έτους οι υπηρεσίες της νομαρχίας είχε καταδείξει ότι ο ΧΥΤΑ είχε κορεστεί ενώ η κάλυψη με χώμα ήταν ανεπαρκής, με συνέπεια αφόρητη δυσοσμία και διασπορά των σκουπιδιών.


Επίσης, όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες, τα στραγγίσματα παρασύρονται σε ρέμα που βρίσκεται κατάντη του ΧΥΤΑ, για να καταλήξουν τελικά στον Κόλπο του Λαγανά. Τελευταία προειδοποίηση έλαβαν προ ημερών οι ελληνικές αρχές και για τον ΧΥΤΑ της Αθήνας (θέση Σκαλιστήρι, Φυλή).

Η διαδικασία επί παραβάσει είχε ξεκινήσει το 2007 και τον Ιούνιο του 2010 κατατέθηκε η προσφυγή στο ΔΕΚ. Λίγες ημέρες αργότερα (18 Ιουνίου) εκδόθηκε τρίμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας.


Στην επιστολή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προσωρινή τρίμηνη άδεια έχει λήξει και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πυρασφάλειας και διαχείρισης των στραγγισμάτων, μετρήσεις οσμών και σκόνης, καθώς και σχέδιο για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...
Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ξεκινά η υλοποίηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής με την προκήρυξη του έργου Κορωπίου- Παιανίας.

Για το πρόβλημα της έλλειψης δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2007.

Τότε οι μη συμμορφούμενοι οικισμοί ήταν 23. Το 2008, και ενώ παρέμεναν 12 οικισμοί χωρίς δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό, η Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας.


Σήμερα οι προβληματικοί οικισμοί είναι πέντε (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Ραφήνα, Αρτεμις, Νέα Μάκρη). Για να μη βρεθεί η χώρα μας για άλλη μία φορά στο Ευρωδικαστήριο το υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση (300 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής) και διαμόρφωσε ένα σχέδιο για τη σταδιακή ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων ως το 2014.

ΠΗΓΗ1

Δεν υπάρχουν σχόλια: