Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι Ρεπουμπλικάνοι το Κογκρέσσο, οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία !

Κεφαλαιοποιώντας τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την κατάσταση της οικονομίας και την προεδρία Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν σημαντικές νίκες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αποκτώντας την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και στη Γερουσία.

Κάποια δίκτυα προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποσπάσουν τουλάχιστον 57 ή και πάνω από 60 έδρες από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους από αυτή του 1994, όταν οι Δημοκρατικοί του Μπιλ Κλίντον έχασαν 54 έδρες, και η μεγαλύτερη από το 1948 όταν έχασαν 75.

«Η νέα μας πλειοψηφία θα είναι έτοιμη να πράξει διαφορετικά», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπέινερ, επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμενόμενος διάδοχος της Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της. «Θα αρχίσει με την περικοπή...
των δαπανών αντί για την αύξησή τους και με τη μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το Κογκρέσο». 

Σύμφωνα με βοηθό του Μπέινερ, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βουλευτή, τον συνεχάρη και του είπε ότι ελπίζει να «βρουν κοινό έδαφος». 

Οι Αμερικανοί εξέλεξαν και τους 435 εκπροσώπους τους στη Βουλή του Αντιπροσώπων, 37 από τους 100 Γερουσιαστές, 37 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών, καθώς και κοινοβούλια σε όλες εκτός από τέσσερις πολιτείες. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν έξι έδρες από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία και έστειλαν εκλεκτούς του κινήματος του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party) στο Καπιτώλιο, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν κέρδισαν τον έλεγχο του σώματος.

Πάντως η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει ότι θα μπορούν να μπλοκάρουν σημαντικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα. 

«Μεγάλη νίκη»
Όπως είπε η κ. Κατερίνα Παπαθανασίου, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των Ρεπουμπλικάνων στην Ελλάδα (Republicans Abroad in Greece) στο naftemporiki.gr: «Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νίκη που περιμέναμε, η οποία αποτελεί ένα σοβαρό μήνυμα προς τον πρόεδρο να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το θέλημα του λαού, να περικόψει τις δαπάνες, να περιορίσει τον κρατικό μηχανισμό και να βοηθήσει τους μικρομεσαίους να βρουν δουλειά, να γίνουν οι προτεραιότητες του λαού προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Ελλάδα (Democrats Abroad Greece) Μπρέιντι Κίσλινγκ δήλωσε στο naftemporiki.gr: «Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η χθεσινή εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ, αντίθετα, χάθηκαν τα κέρδη που πέτυχαν οι Δημοκρατικοί το 2008, αλλά κράτησαν τα προπύργιά τους. Ο εκλογικός χάρτης δείχνει δύο πολύ διαφορετικές Αμερικές - οι ακτές και οι μεγάλες πόλεις να κυριαρχούνται από ένα όραμα και το απέραντο κέντρο από ένα άλλο».

«Έχει προβληθεί τόσο πολύ στα ΜΜΕ το αίσθημα του θυμού στην Αμερική τις τελευταίες ημέρες, που οι προσδοκίες μας δεν είναι τόσο υψηλές όσο το 2008. Εργαστήκαμε σκληρά, αλλά στις παρούσες συνθήκες το να διατηρήσουμε την πλειοψηφία μας στη Γερουσία θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς, δυστυχώς», δήλωσε στην αρχή της εκλογικής βραδιάς στο naftemporiki.gr ο κ. ’λεκ Μάλι, αντιπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των Democrats Abroad Greece. Ωστόσο η νίκη στη Δυτική Βιρτζίνια αναπτέρωσε στη συνέχεια τις ελπίδες των Δημοκρατικών για διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Στη Νεβάδα, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ κατάφερε να νικήσει την υποψήφια του Κόμματος του Τσαγιού Σάρον Ανγκλ, στην πιο προβεβλημένη κούρσα για έδρα Γερουσίας. 

Οι Δημοκρατικοί σημείωσαν επίσης νίκες-κλειδιά στη Δυτική Βιρτζίνια και την Καλιφόρνια, όπου η Γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ επανεξελέγη, εξασφαλίζοντας για το κόμμα, έστω και μικρή, πλειοψηφία στη Γερουσία. 

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν έδρες από τους Δημοκρατικούς στην Ιντιάνα, το Ουισκόνσιν, τη Βόρεια Ντακότα, την Πενσυλβάνια και το ’ρκανσο. Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Κερκ επικράτησε επίσης του Δημοκρατικού Ελληνοαμερικάνου Αλέξη Γιαννούλια για την έδρα της Γερουσίας που ανήκε κάποτε στον Ομπάμα στο Ιλινόι, σε μία ταπεινωτική ήττα για την κυβερνώσα παράταξη. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι Μάρκο Ρούμπιο στη Φλόριντα και Ραντ Πολ στο Κεντάκι έγιναν οι πρώτοι υποψήφιου του Κόμματος του Τσαγιού που κέρδισαν έδρες στη Γερουσία. Η Κριστίν Ο'Ντόνελ, εκλεκτή του κινήματος στο Ντέλαγουερ, έχασε από τη Δημοκρατικό υποψήφιο. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν προς πλειοψηφία και στους κυβερνήτες πολιτειών, καθώς έχουν αποσπάσει 10 πολιτείες από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με προβλέψεις του CNN που βασίζονται σε έξιτ πολ. Ωστόσο και οι Δημοκρατικοί πέτυχαν δύο νίκες, κερδίζοντας την Καλιφόρνια και τη Χαβάη που είχαν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα για τους Γερουσιαστές στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, της Αλάσκα και του Κολοράντο, καθώς και στην κούρσα για τον κυβερνήτη της Φλόριντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: