Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Κομισιόν ζήτησε την αύξηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου διάσωσης, αλλά η Γερμανία το απέρριψε κατηγορηματικά. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των γερμανικών ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν και αυτά !!!

Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο διάσωσης (EFSF) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βοηθά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης ομολόγων που καλύπτονται από εγγυήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ. Φωτο: AFP
Σύμφωνα με τη Die Welt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έφερε πρόταση για διπλασιασμό του μεριδίου της Ε.Ε. (δηλ. των 440 δισ. ευρώ) στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο διάσωσης (EFSF), σύμφωνα με νύξη που έκανε σε χθεσινό του σχόλιο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), δηλ. ο Άξελ Βέμπερ.
 
Η Κομισιόν αρνήθηκε ότι ζήτησε κάτι τέτοιο, ενώ και η γερμανική κυβέρνηση προσέτρεξε να αρνηθεί άμεσα και κατηγορηματικά κάθε τέτοια πρόταση. Η Handelsblatt αναφέρει ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε "Δε θέλω ούτε να ακούσω για τέτοιες απαιτήσεις". 
Όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η Γερμανία είδε τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων της (CDS) να αυξάνονται σημαντικά μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε η Telegraph.

Σχόλιο typhoon: Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η Γερμανία προκειμένου να μην αναλάβει την τεράστια ζημιά που θα προκύψει από την Ισπανία, θα προτιμήσει την "αυτοκαταστροφή" της από τα χρηματιστήρια?

Δεν υπάρχουν σχόλια: