Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

"Σημαντικό ηθικό και νομικό κόλλημα εκλογιμότητας για τον Π. Ψωμιάδη"

Ένα μεγάλο ηθικό και νομικό κόλλημα, αντιμετωπίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μια που σύμφωνα με τον Καλλικράτη, όποιος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για αδίκημα, πρέπει να τεθεί σε αργία, με αποτέλεσμα να μην έχει δικαίωμα εκλογής. 

Όπως είναι γνωστό, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, έχει καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια πρωτόδικα, σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, για τις περιβόητες μειώσεις προστίμων που έκανε σε πρατηριούχους που νόθευαν τη βενζίνη και είχαν χαρακτηριστεί από κάποιους και ως λαθρέμποροι. Μάλιστα την πράξη του την έχει υπερασπιστεί κατ΄ επανάληψη σε συνεντεύξεις του, ενώ η υπόθεση που ήταν να εκδικαστεί και να τελεσιδικήσει πριν λίγες ημέρες, πήρε μια ακόμη αναβολή, για μετά τις εκλογές.

Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 236 του Καλλικράτη, που αφορά την έκπτωση εξαιτίας καταδίκης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι "Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για πλημμελήματα ή για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να  θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση". Αργία σε αιρετό πρόσωπο, σημάνει αδυναμία υποψηφιότητας και εκλογής και το πρόβλημα είναι μεγάλο, μια που ο κ. Ψωμιάδης έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα.

Κύκλοι του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, λένε ότι δεν υπάρχει κανένα κόλλημα, μια που η έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, έγινε πριν την ψήφιση του Καλλικράτη και αφού ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, ο κος Ψωμιάδης είναι υποψήφιος βάση του παλιού νόμου, που έλεγε ότι για να εκπέσει κάποιος του αξιώματός του, πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Εδώ όμως τίθεται το ηθικό θέμα της υπόθεσης και η ερώτηση, τι θα γίνει εάν μετά τις εκλογές, ο Κος Ψωμιάδης καταδικαστεί τελεσίδικα για το αδίκημα που κατηγορείτε και εκπέσει του αξιώματός του. Ηθικά μπορεί να είναι υποψήφιος έχοντας την πρωτόδικη καταδίκη; Οι κακοθελητές βιάστηκαν να πούνε, ότι έχοντας στο μυαλό του την πιθανή καταδίκη και έκπτωση από το αξίωμα, θέλησε να ορίσει Αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, για να μείνει η περιφέρεια στα χέρια της οικογένειας του. Από την άλλη ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κος Απ. Τζιτζικώστας, τρίβει τα χέρια του, στην σκέψη ότι μπορεί να γίνει ξαφνικά Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.

Την εξέλιξη της υπόθεσης, πιθανόν πρόβλεψε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κος Γ. Καρατζαφέρης και φερόμενος έξυπνα, απέσυρε έγκαιρα την στήριξή του προς τον κ. Ψωμιάδη για να μην εκτεθεί μετεκλογικά και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, θεωρείται αδύνατο να τον στηρίξει την δεύτερη Κυριακή. Πονοκέφαλο όμως προκαλεί η υπόθεση και στον κ. Α. Σαμαρά, μια που μια πιθανή εκλογή και μετέπειτα καταδίκη και έκπτωση από το αξίωμα του εκλεκτού της ΝΔ, θα προκαλέσει και εσωκομματικές ταραχές, μια που θα εκτεθούνε όλοι για την επιλογή τους. Και η ΝΔ  που τον στήριξε και οι ψηφοφόροι του που τον ψήφισαν.

Ο κ. Ψωμιάδης πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα και αρνείται πεισματικά να παραβρεθεί και να αντιπαρατεθεί ακόμη και για τις προγραμματικές του θέσεις, με τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς του σε τηλεοπτικά πάνελ, λέγοντας ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους συνυποψήφιούς του, γιατί του πετάνε λάσπη. Αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως λάσπη, μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης; Δεν πρέπει να ξέρουν οι φίλοι και ψηφοφόροι του Κου Ψωμιάδη, ότι μπορεί να ψηφίσουν αυτόν, αλλά εάν εκλεγεί, να μην διοικήσει αυτός; Μπορεί ο κ. Ψωμιάδης ηθικά, να είναι υποψήφιος έχοντας την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση; Πως θα αντικρύσει τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας την επόμενη των εκλογών, εάν εκπέσει του αξιώματός του και σε πόσο δύσκολη θέση θα φέρει τους ψηφοφόρους του, εάν ψηφίσουν έναν καταδικασθέντα;
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: