Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έκπτωση από το αξίωμα για οκτώ νέους δημάρχους ???

Οκτώ νέοι δήμαρχοι δεν εμφανίζονται στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου, σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση, όλοι οι δήμαρχοι πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν τις προεκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και την προέλευση των κονδυλίων.

Βάσει του άρθρου 10 του νέου νόμου, «οι συνδυασμοί υποχρεούνταν να ζητήσουν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την παροχή ενός κωδικού πρόσβασης» από το υπουργείο, προκειμένου «να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν», γεγονός που επίσης αναφέρεται ρητώς ως «υποχρέωση» των συνδυασμών.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δεν εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου:

- ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους),
- ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΠΑΣΟΚ), 
- Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ), 
- Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος (εξελέγη με λιγότερες από 20 ψήφους διαφορά από τον γαλάζιο κ. Χρ. Βούλγαρη), 
- Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος (ΠΑΣΟΚ), 
- Νέας Ζίχνης (Κεντρική Μακεδονία) κ. Αν. Δαϊρετζής (ΠΑΣΟΚ), 
- Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας (Στερεά Ελλάδα) κ. Αν. Ψαρρός (Ν.Δ.) και 
- Ερμιόνης κ. Δημ. Καμιζής (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).

Ωστόσο, από νομικής απόψεως παραμένει ασαφές αν οι εν λόγω δήμαρχοι παρέβησαν τον νέο νόμο, στην περίπτωση που έχουν τηρήσει μια επιπλέον διαδικασία που αυτός επιβάλλει, σύμφωνα με την οποία όλοι οι συνδυασμοί όφειλαν ήδη από την προεκλογική περίοδο να προμηθευτούν από τις ΔΟΥ ειδικά βιβλία εσόδων-δαπανών, τα οποία και υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν.

Τσουχτερά πρόστιμα απειλούν τις επόμενες ημέρες και δεκάδες άλλους νεοεκλεγέντες δημάρχους, αφού εμφανίζουν ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: