Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Τα εσώρουχα των Ιρλανδών στέλνουν μήνυμα στο ΔΝΤ


Εσώρουχα, όπως μπλουζάκια, μποξεράκια και στρινγκ, με το σύνθημα «Προτιμώ να κάτσω να με γ... το ΔΝΤ» ("I'd rather be screwed by the IMF") θα είναι τα αντικείμενα που θα κυριαρχήσουν στις ανταλλαγές δώρων των Χριστουγέννων, καθώς η οργή των Ιρλανδών κορυφώνεται μετά την ένταξη της χώρας τους στο διεθνή μηχανισμό στήριξης.
«Προσπάθησαν πολύ οι ηγέτες μας για να μας οδηγήσουν σε αυτό το χάλι», δήλωσε ο Τιμ Κέλι, συνιδρυτής του ιστότοπου Puckout.com που εδρεύει στο Κορκ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία με τη διάθεση εσωρούχων και μπλουζών, τα οποία, εκτός από τα προαναφερθέντα, τα βρίσκει κανείς και σε «Το ΔΝΤ μου πήρε το παλτό», «Τί στο ΔΝΤ;» και «Άει... ΔΝΤ σου».
Μέχρι στιγμής...
οι πωλήσεις των εσωρούχων είναι σαφώς μεγαλύτερες, γιατί τα εσώρουχα «χωρούν ευκολότερα στη χριστουγεννιάτικη κάλτσα που κρέμεται στο τζάκι» προσθέτει ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Πρόκειται για έναν «ευχάριστο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί εκτονώνουν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους», συνεχίζει ο Κέλι.

«Για πρώτη φορά, εκτιμώ ότι υπάρχει η πραγματική διάθεση όλων να κάνουν κάτι, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τί ακριβώς να κάνει. Πώς να το εκφράσει;» αναρωτιέται.
Ο ιρλανδικός λαός έχει σιωπηρά αποδεχτεί ορισμένες οδυνηρές περικοπές, αλλά η υπομονή του θα εξαντληθεί και ο κόσμος θα κατέβει στους δρόμους μόλις ανακοινωθεί ο νέος γύρος των μέτρων λιτότητας, υποστηρίζουν τα συνδικάτα, τα οποία προγραμματίζουν γενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σάββατο.

Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει βρει κι άλλες μορφές έκφρασης. Η τέχνη των δρόμων κυριαρχείται από τα θέματα της ύφεσης.

«Σαφώς προτιμώ έναν πλανόδιο πωλητή σε μια κακοφωτισμένη γωνιά του δρόμου παρά έναν εγκληματία με ένα πανάκριβο κουστούμι», είναι γραμμένο σε ένα σημείο του δρόμου που οδηγεί στην πολυσύχναστη περιοχή του Τemple Bar.

Δεν υπάρχουν σχόλια: