Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

G20: Προς σύστημα τραπεζών δύο ταχυτήτων

Σε ένα σύστημα τραπεζών δύο ταχυτήτων προσανατολίζεται η G20 σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι "Financial Times", επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Ένα από τα μείζονα θέματα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της G20 (στη Σεούλ σήμερα) είναι η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος εποπτείας του τραπεζικού κλάδου και αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων τραπεζικών κρίσεων τύπου Lehman Brothers.
Όπως αναφέρουν οι "F.T.", στην ατζέντα της G20 βρίσκεται η πρόταση να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές λίστες:
- Η πρώτη θα περιλαμβάνει τις 20 πολυεθνικές τράπεζες των οποίων η κατάρρευση θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
- Η δεύτερη λίστα θα αναφέρεται στις τράπεζες και στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ανά χώρα με μεγάλη συστημική σημασία για τις εθνικές αγορές, αλλά με περιορισμένο ρίσκο για τη διεθνή οικονομία.

Οι τράπεζες που θα περιλαμβάνονται στη βασική λίστα θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και θα υποχρεωθούν σε μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης, πολιτικοί ηγέτες και εποπτικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθορισμός μιας ενιαίας παγκόσμιας προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Κατά συνέπεια, προσανατολίζονται στην ανάθεση μεγάλου μέρους του έργου που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση απειλών στο χρηματοοικονομικό σύστημα στις εθνικές εποπτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: