Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Κόλαση του Δάντη στη Ρώμη - Μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών με αστυνομικούς

- Πεδίο σφοδρών μαχών η «αιώνια Πόλη» μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπερλουσκόνι 
- Τουλάχιστον 4 τραυματίες, ένας διαδηλωτής και τρεις αστυνομικοί 
- Πυρπολήθηκαν κάδοι και αυτοκίνητα, ακόμη και ιδιωτών 
- Έγιναν τουλάχιστον 10 προσαγωγές

Τα κυριότερα επεισόδια έγιναν στη Ρώμη όπου διαδήλωσαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ' Ακουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009.

Οι συμπλοκές μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και φοιτητών συνεχίσθηκαν και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, από την ιταλική Βουλή.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας κατά της κυβέρνησης και της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων.

Από το πρωί φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν...
όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη βουλή, τη γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι» - ειδικές πέτρες - από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον έως στιγμής απολογισμό, τραυματίες είναι ένας φοιτητής, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο, και τρεις αστυνομικοί.

Οι συγκρούσεις στις κεντρικές περιοχές της Πλατείας Ντελ Πόπολο και της οδού Ντελ Κόρσο.  
 
Στο Παλέρμο περισσότεροι από 500 μαθητές λυκείου και φοιτητές έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα το αεροδρόμιο καταλαμβάνοντας το διάδρομο προσγείωσης, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.

Στο Μιλάνο περίπου 50 φοιτητές μαζεύτηκαν μπροστά στο Χρηματιστήριο.

Εξαιτίας των διαδηλώσεων δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα σε πολλές πόλεις, όπως το Μπάρι, ενώ στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια εξωτερικών ειδικών και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: