Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

"15 Δεκεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης" - Απεργίες και στάσεις εργασίας από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα λίγο πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.


«Να θυμίσουμε στις κυβερνήσεις ότι υπάρχουμε»

Η δημοκρατία είναι πιο σημαντική από τις αγορές. Δεν υπάρχουν μόνο αριθμοί, αλλά άνθρωποι που βιώνουν την κρίση και νιώθουν οργή. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να θυμίσουμε στις πανικόβλητες κυβερνήσεις ότι υπάρχουμε». Αυτά δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ETUC, με αφορμή την επικείμενη ευρωπαϊκή ημέρα δράσης στις 15 Δεκεμβρίου. Η ΕΤUC καλεί τους Ευρωπαίους να βγουν ακόμη μια φορά στους δρόμους και να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας, ευελπιστώντας ότι οι κυβερνώντες θα λάβουν το μήνυμα της αγανάκτησης.


Σχεδιάζετε μια ευρωπαϊκή ημέρα δράσης, πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ποιο περιμένετε να είναι το αποτέλεσμα;
Δεν θα υπάρξουν δράσεις σε μια μόνο περιοχή, αλλά θα είναι διασκορπισμένες σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις. Την ίδια ημέρα (στις 15/12) είναι και η γενική απεργία στην Ελλάδα. Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένας τρόπος να θυμίσουμε στις κυβερνήσεις ότι είμαστε παρόντες, ότι οι εργαζόμενοι είναι θυμωμένοι, γιατί αυτοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης και όχι οι πλούσιοι.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές απεργίες...
σε διάφορες χώρες, αλλά δεν ήταν συντονισμένες. Πιστεύετε ότι θα ήταν εφικτή μια πανευρωπαϊκή απεργία;
Μια πανευρωπαϊκή απεργία είναι δύσκολο να διοργανωθεί γιατί τα μέλη μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τις γενικές απεργίες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο διασπαστική παρά ενωτική.

Πιστεύετε όντως ότι μια δυναμική κινητοποίηση, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα;
Πιστεύω πως οι διαμαρτυρίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι κυβερνήσεις άλλωστε φοβούνται περισσότερο τις αγορές και ξεχνούν τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στον λαό. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, να θυμίζουμε στις κυβερνήσεις ότι είμαστε υπολογίσιμοι. Οτι υπάρχει η απειλή της κοινωνικής αναταραχής, ότι η δημοκρατία είναι πιο σημαντική από τις αγορές.

Τι άλλες ενέργειες έχετε σχεδιάσει;
Μια από τις επόμενες δράσεις μας θα λάβει χώρα στη Βουδαπέστη, τον ερχόμενο Μάρτιο. Καθώς τον Ιανουάριο η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, πιστεύουμε ότι έχει σημασία να στρέψουμε το βλέμμα στις ανατολικές χώρες. Συνεχίζουμε επίσης την καμπάνια μας, παρακολουθούμε ποιος πληρώνει το τίμημα της κρίσης, αλλά και τα μπόνους των χρηματο-οικονομικών οργανισμών και τα αντιπαραβάλλουμε με τα μέτρα λιτότητας που υφίστανται οι πολλοί.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής σας σε συνέδριο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, τον περασμένο Μάιο είχατε πει ότι «τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα φροντίσουν να μην πληρώσουν το τίμημα της κρίσης οι Ελληνες εργαζόμενοι». Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλο το βάρος το σηκώνουν οι αδύναμοι;
Μπορεί να μην ανατρέπουμε τις αποφάσεις κυβερνήσεων, εκφράζουμε όμως στον ελληνικό λαό την αλληλεγγύη μας. Τα συνδικάτα της Ελλάδας έχουν δύσκολο έργο. Τα μέτρα έπεσαν βαριά στους Ελληνες που περισσότερο τιμωρήθηκαν παρά βοηθήθηκαν. Αλλωστε δεν σας δόθηκε επιλογή, παρά μόνο το «δέχεστε τους όρους ή καταρρέετε».

Ωστόσο, σε μια άλλη συνέντευξή σας στο Eurobserver, φάνηκε ότι συμμερίζεστε την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, ότι η χώρα μας δεν έχει επιλογή και οφείλει να συμμορφωθεί, εφαρμόζοντας το πακέτο λιτότητας. Δεν είναι αντιφατικό αυτό με το κάλεσμα της ΕΤUC σε κινητοποιήσεις;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντίφαση, γιατί αυτό που προσπαθούσα να τονίσω είναι ότι δεν σας δόθηκε επιλογή. Ή δέχεστε τους όρους ή χρεοκοπείτε. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βελτιώσει τους όρους της? προσφοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Αυτό είναι λοιπόν το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό;
Ναι, συνεχίζουμε τον αγώνα.

Η ταυτότητα της ETUC
Ιδρύθηκε το 1973 για να προωθήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τους αντιπροσωπεύει στην Ε.Ε.
  • Στόχος της, είναι μια Ε.Ε. που διασφαλίζει το ευ ζην όλων των πολιτών της.
  • Σήμερα μέλη της ETUC είναι 82 συνδικάτα από 36 χώρες και 12 ομοσπονδίες βιομηχανιών, κάτι που μεταφράζεται σε 60 εκατ. μέλη.
  • Είναι αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το κάλεσμα

Ευρωπαϊκή ημέρα δράσης
Η ευρωπαϊκή ημέρα δράσης, που έχει εξαγγείλει η ΕΤUC για τις 15 Δεκεμβρίου, έχει τίτλο «Όχι στη λιτότητα για τους πολλούς και στα μπόνους για τους λίγους προνομιούχους». Η ΕΤUC καλεί τα μέλη της να οργανώσουν διαφορετικές δράσεις που περιλαμβάνουν διαδηλώσεις, στάσεις εργασίας, γενικές απεργίες και άλλα δρώμενα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα επαχθή μέτρα λιτότητας και τα προκλητικά μπόνους των προνομιούχων. Οι δράσεις δεν θα λάβουν υποχρεωτικά χώρα όλες στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς οι κατά τόπους φορείς προσαρμόζουν το πρόγραμμα στις ανάγκες της κάθε χώρας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: