Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο Πολιτικο-Οικονομικός Καζαμίας του 2011, made in USA !!!



Φίλε μου το 2011 θα είναι μια συνταρακτική χρονιά! Δες λοιπόν τι νομίζω ότι θα συμβεί:

- Η ρευστότητα θα αυξηθεί στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Αν έχεις το στομάχι για τα σκαμπανεβάσματα που έρχονται σε όλες τις αγορές του πλανήτη, τότε θα βγάλεις ένα τόνο λεφτά – τα μόνα απαραίτητα είναι τα κότσια και η καλή επιλογή χρονικής στιγμής. Οι αγορές θα δημιουργήσουν δεκάδες ευκαιρίες για να κερδίσεις, ή να χάσεις.

- Θα υπάρξουν 50 ημέρες με σκαμπανεβάσματα του δείκτη S&P πάνω από 1%. Θα υπάρξουν 10 ημέρες με σκαμπανεβάσματα του χρυσού στα 50 δολάρια. Θα υπάρξουν δύο ημέρες με πτώση μεγαλύτερη από 100 χηνόπουλα. Οι περισσότερες από τις μεγάλες μεταβολές θα είναι προς τα κάτω. Ούτε τα ομόλογα θα αποφύγουν τη ρευστότητα.

- Ένα χρόνο μετά, ο χρυσός θα έχει υψηλότερη τιμή από ότι έχει σήμερα, αλλά όχι τόσο υψηλή όσο η κορυφή που έπιασε φέτος. Κάποια στιγμή το φθινόπωρο, ο χρυσός θα φτάσει κοντά στα 1.800 και η εφημερίδα Νιου Υόρκ Τάιμς θα έχει εξώφυλλο με επικεφαλίδα «ο χρυσός στο δρόμο για τα 2.000». Αυτή θα είναι και η κορυφή της χρονιάς.

- Ο χαλκός θα συνεχίσει να αυξάνει. Αυτό το μέταλλο θα ονομαστεί ο χρυσός του φτωχού. Γιατί να αγοράσεις μία ουγκιά (περίπου 28 γραμμάρια) από κάτι για 1.600 δολάρια όταν μπορείς να έχεις μία ολόκληρη λίβρα (περίπου 450 γραμμάρια) από κάτι άλλο για 5 δολάρια μόνο? Η λογική είναι κατ’ όνομα μόνο, αφού δεν υπάρχει λογική. Σταδιακά και αυξανόμενα, θα γίνει ευρύτατα κατανοητό ότι τα χρήματα δεν κρατούν την αξία τους. Ο χαλκός θα λειτουργήσει ως πολύ καλύτερο αποταμιευτικό μέσο, από ότι ένα κρατικό ομόλογο.

- Η αμερικανική αγορά ομολόγων θα βρίσκεται στην κόλαση για ένα χρόνο. Το ομόλογο των 30 ετών θα αγοράζεται με επιτόκιο στο 3% όσο και στο 5%. Ακόμα πιο ψηλά επιτόκια θα εμφανιστούν στις αρχές του χρόνου, όταν το πληθωριστικό εμπόριο θα ξαναγίνει της μόδας.

- Η Ισπανία θα είναι ο επόμενος κρατικός οφειλέτης που θα γίνει βορά των αγορών. Αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου. ... 
Το πακέτο του ξελασπώματος της Ισπανίας θα ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια, εξαντλώντας τα αποθεματικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες προσδοκίες ότι η μόλυνση θα μεταδοθεί στην Ιταλία. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε θα συμβεί μέσα στο 2011 (στο 2012 όμως?). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επέμβει στα χρηματιστήρια (επιτέλους) και θα διασώσει την Ιταλία από τις αγορές. Κάποια στιγμή μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου τα ιταλικά ομόλογα θα θεωρηθούν πολύ καλές επενδύσεις.

- Το ΔΝΤ θα συνεισφέρει περίπου 125 δισ. δολάρια για το ξελάσπωμα της Ισπανίας. Το μερίδιο των ΗΠΑ σ’αυτό θα είναι 25 δισ. δολάρια. Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου θα αντιδράσουν. Οι Αμερικανοί θα είναι στο πλευρό τους. Το επιχείρημα «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ισπανία, αλλά δε μπορούμε να βοηθήσουμε την Καλιφόρνια?» θα είναι το σύνθημα. Στο τέλος η δέσμευση προς το ΔΝΤ θα υπερισχύσει. Όμως, αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν οικονομικά για τη διάσωση οποιασδήποτε χώρας. Αυτό το γεγονός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2011.

Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκδώσει ομόλογα  που θα είναι από κοινού και διακριτού χρέους για τα μέλη της Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη θα σταθεροποιήσει την Ε.Ε. προσωρινά, αλλά θα τη μισήσουν στη Γερμανία. Ο όγκος αυτών των νέων εκδόσεων ομολόγων θα είναι μικρός. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί μέσα στο 2012.

-  Η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ θα είναι όλη η παρτίδα. Το χαμηλό της ισοτιμίας EUR USD θα φτάσει στο ~1.17. Η πραγματικά μεγάλη έκπληξη θα είναι ότι κάποια στιγμή προς το τέλος της χρονιάς το ευρώ θα ξαναφτάσει κοντά στο 1.50 .

- Το ελβετικό φράγκο (CHF) θα είναι σαν το χαλκό. Θα προσελκύσει επενδυτές, αφού δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Πριν από τον Ιούνιο η ισοτιμία EUR CHF θα πέσει κάτω από 90.

Η αγορά θα ξυπνήσει επιτέλους ανακαλύπτοντας ότι το Γιεν (YEN) δεν είναι πλέον καλό αποταμιευτικό μέσο. Το επιχείρημα που θα συνεχίσει να ακούγεται είναι «Έχεις δίκιο το Γιεν βρωμάει, όμως είναι όλα τόσο άσχημα που φαίνεται να είναι εντάξει». Λάθος. Το Γιεν είναι καλό για σορτάρισμα (βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση). Η καλύτερη αγοραπωλησία συναλλάγματος της χρονιάς θα είναι μακροπρόθεσμη Στερλίνα και βραχυπρόθεσμο Γιεν. Θα υπάρξουν πολύ καλύτερες συνθήκες μέσα στο χρόνο για να προβείς σ’ αυτήν την τοποθέτηση, από αυτές που υπάρχουν σήμερα – να είσαι υπομονετικός.

- Οι ΗΠΑ θα έχουν έλλειμμα έτους περίπου 1.4 τρισ. δολάρια. Αυτή η αποκαρδιωτική πραγματικότητα θα κρεμάσει την οικονομία και την αγορά των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο θα μιλάει ασταμάτητα για το πρόβλημα, αλλά θα κάνει ελάχιστα. Προς το τέλος της χρονιάς το πρόβλημα θα έχει γίνει τόσο οξύ, που το σφίξιμο της ζωστήρας θα μπει σε εφαρμογή για τα έτη 2013-15. Όμως θα είναι πολύ αργά τότε.

- Το πρόγραμμα QE2 (QE=Quantitative Easing) θα είναι το τελευταίο QE που θα δούμε. Το πρόγραμμα θα τελειώσει (σύμφωνα με το σχεδιασμό του) στις 30 Ιουνίου.
Εντελώς παράλογα, τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων θα αυξηθούν όσο το QE συνεχίζει. Όταν το πρόγραμμα τελειώσει, τα επιτόκια θα ξεκινήσουν ταχεία πτώση. Το γεγονός αυτό δε θα περάσει απαρατήρητο από τους ακαδημαϊκούς των οικονομικών. Το αποτέλεσμα θα είναι το QE να χαρακτηριστεί ως κακή πολιτική, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

- Το υψηλό για το δείκτη S&P θα συμβεί πριν τον Ιούνιο. Ο S&P θα πέσει κάτω από τα 1.500. Το χαμηλό του θα είναι στα 1.100.

- Το πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 130 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Θα συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τα 100 δολάρια στο τέλος του χρόνου.

- Ο πληθωρισμός στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Τα τρόφιμα θα είναι ο σημαντικότερος οδηγός στην αύξηση αυτή. Η κεντρική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με νομισματική συγκράτηση και με επιτάχυνση στην αναβάθμιση του Γουάν. Η συνταγή δε θα δουλέψει. Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7%. Η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με πολύ μικρότερο βηματισμό. Ένα 5% του ΑΕΠ στην ανάπτυξη είναι όλο κι όλο αυτό που θα δει η Κίνα στην ερχόμενη χρονιά. Το θετικό εμπορικό της ισοζύγιο θα παραμείνει θετικό, αλλά θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

- Η Βραζιλία θα συνεχίσει να λάμπει ως χώρα με πλούσια φυσικά αποθέματα, η οποία διαθέτει θετικό εμπορικό ισοζύγιο και χαμηλό έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Η έκπληξη της χρονιάς θα είναι η Αργεντινή. Η αιτία θα είναι τα τρόφιμα. Οι περιουσίες των Αργεντινών θα βελτιωθούν από την αύξηση στην τιμή του σίτου και της σόγιας.

- Οι ΗΠΑ θα αποδυναμώσουν την παρουσία τους στο Ιράκ. Με κάθε βήμα της αποχώρησης, η εγχώρια βία θα αυξάνεται. Το Ιράν θα αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στο νότο (Basra). Αυτό δε θα γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου θα περάσει με συζητήσεις πάνω στο τί πρέπει να γίνει. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται ανοιχτά στα παράλια του Ιράν περιμένοντας το τηλεφώνημα, αλλά τελικά δε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί. Η Ρωσία και η Γερμανία δε θα ακολουθήσουν τις αυστηρές κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον του Ιράν. Το πρόβλημα θα φτάσει σε κάποια λύση το 2012.

- Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα πεθάνει. Ο γιος του θα αναλάβει την εξουσία. Ο διάδοχος είναι τρελός, θα αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα οδηγήσουν σε απόβαση στο έδαφος της Ν. Κορέας. Η Κίνα θα κάνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις που θα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη – όμως στο παρασκήνιο θα χειροκροτεί το χάος.

- Η δημοτικότητα του Ομπάμα θα συνεχίσει να πέφτει. Η νομοθετικές «επιτυχίες» του τέλους του 2010 θα μετατραπούν σε μία σειρά από αποτυχίες. Δε θα υπάρξει καινούργιο πακέτο διέγερσης της οικονομίας. Κάποια τμήματα της νομοθεσίας για τη φροντίδα της υγείας (Health Care) θα ανακληθούν. Το χαρακτηριστικό της υποχρεωτικής συμμετοχής θα βρεθεί αντισυνταγματικό. Χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό η νομοθεσία δεν θα έχει οικονομικό αντίκτυπο και θα ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τι πρέπει να γίνει για το θέμα. Τίποτα δε θα ολοκληρωθεί. Ο λόγος? Δεν υπάρχουν «απαντήσεις» σ’αυτό το πρόβλημα.

- Ο Ομπάμα θα προτείνει ένα τεστ για τα μέσα της Κοινωνικής Ασφάλισης στις ετήσιες προγραμματικές δηλώσεις του προς το Κογκρέσο. Συνταξιούχοι της υψηλής κοινωνίας (δηλαδή τύποι σαν τον Γουόρεν Μπάφετ) θα δουν να περικόπτονται μέχρι το κόκκαλο τα τσεκ που λαμβάνουν από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το μέτρο θα πιάσει κάθε ηλικιωμένο με ετήσιο εισόδημα πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια. Η μεγάλη κοινωνικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει ξεκινήσει. Η δημοτικότητα του προγράμματος δυστυχώς θα πέσει στο γκρεμό.

- Το 2% της μείωσης της συμμετοχής των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση θα επεκταθεί και θα αυξηθεί στο 3% το 2012. Οι κρατήσεις δε θα αυξηθούν στα επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση να κάνει κοιλιά. Αυτό δε θα συμβεί στο 2011. Αλλά θα έχουν φυτευτεί οι σπόροι για να συμβεί το 2014.

- Το 2011 οι αγορές θα ευνοήσουν αυτούς που είναι επιλεκτικοί στις αγορές μετοχών. Αυτοί που επενδύουν στους δείκτες θα δουν μια κακή χρονιά. Κάποιες από τις αγαπημένες μετοχές του 2011 όπως οι AAPL και NFLX δε θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Αν και δε βλέπω μεγάλες μειώσεις σ’ αυτές τις μετοχές, εντούτοις υπάρχουν πολύ καλύτερα μέρη να τοποθετήσει κάποιος τα λεφτά του για να δουλέψουν. Η Μ&Α θα είναι κυρίαρχο θέμα. Εκεί θα υπάρξει πολύ σασπένς.

- Θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις ακόμα «Ξαφνικές Καταρρεύσεις». Η χρηματιστηριακή αρχή (SEC) θα διεξάγει άλλη μία διερεύνηση για το πώς μπορεί και συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το συμπέρασμα θα είναι ότι τα κεφάλαια ETF και ο τρόπος που οι ντίλερ τα χειρίζονται είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα ρευστότητας των διαφόρων μετοχών. Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό. Η αγορά θα συνεχίσει να βρίσκεται στα άκρα αναζητώντας το επόμενο μινι κραχ. Κάποια μετοχή θα κατασπαραχθεί από το σύστημα αυτό και θα πέσει κατά 20% μέσα σε δευτερόλεπτα. Διαφορετικά από τα μέχρι σήμερα παραδείγματα, δε θα υπάρξει ανάκαμψη σ’ αυτή τη μετοχή. Οι κάτοχοι θα υποστούν τις απώλειες. Δε θα υπάρξει αποκατάσταση. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

- Η Μέρεντιθ Γουίτνευ θα αποδειχθεί λάθος στην πρόβλεψή της ότι 50-100 δημοτικά ομόλογα θα πάνε στο Άρθρο 9 (πτωχευτικό κώδικα) μέσα στη χρονιά. Οι διαδικασίες της χρεοκοπίας παίρνουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζει. Μόνο 11 δημοτικά ομόλογα θα υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα. Τα υπόλοιπα θα φτάσουν στο χείλος του γκρεμού μέσα στο 2012.

- Το κέντρο της προσοχής θα μετακινηθεί από την Καλιφόρνια ως την πιο χρεοκοπημένη πολιτεία. Στις πολιτειακές προγραμματικές δηλώσεις του Ιανουαρίου, ο νέος Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο θα ομολογήσει το γεγονός ότι τον προηγούμενο χρόνο η πολιτεία έθαβε τα προβλήματά της. Το αποτέλεσμα θα είναι ουσιαστικές περικοπές στις δαπάνες. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα φτάσουν κάποια στιγμή στο επιτόκιο του 6% μέσα στο χρόνο.

- Η ανεργία δε θα μειωθεί. Η μέση τιμή του χρόνου θα είναι πάνω από 10%. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα εγκαταλείψουν το σύστημα της πλήρους απασχόλησης θα αυξηθεί στα 20 εκατ. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρουν εργασίες μερικής απασχόλησης που πληρώνουν σε μετρητά. Οι εργαζόμενοι με μεροκάματο θα ανταγωνίζονται με τους παράνομα απασχολούμενους λαθρομετανάστες. Το αποτέλεσμα θα είναι κοινωνικές εντάσεις.

- Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Σεβρολέτ δε θα πουλήσει αρκετά. Η Μπόινγκ δε θα μπορέσει να γεμίσει ούτε ένα αεροσκάφος Dreamliner. H μετοχή της GM θα διαπραγματεύεται κάτω από τα 30 δολάρια, ενώ η Boeing θα χτυπήσει το χαμηλό των 50 δολαρίων.

- Το δολάριο της Σιγκαπούρης θα είναι το ισχυρότερο συνάλλαγμα του πλανήτη στο 2011.

- Η Apple δε θα βγάλει καινούργιο προϊόν στη χρονιά που έρχεται. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας λιανικής θα κερδίσουν κάποιο μερίδιο της αγοράς. Τα προβλήματα των διακοπών στις κλήσεις του iphone θα αποτελέσει θέμα. H Apple θα ανταποκριθεί μέσα από συνεργασίες με πλήθος άλλων παρόχων. To αποτέλεσμα θα είναι να υποφέρει η μετοχή της ATT.

- Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κάπως. Θα φτάσει στο 2%. Βέβαια, αυτά τα νούμερα δεν έχουν καμία σημασία. Η τιμή ενός τζιν παντελονιού θα γίνει έως 50% ακριβότερη. Το φαί θα μας στοιχίζει 15% περισσότερο. Η βενζίνη θα φτάσει τα 4 δολάρια το γαλόνι. Θα καταριούνται όλοι το QE του Μπερνάνκε για τον πληθωρισμό.

- Με πολλή απογοήτευση και έκπληξη προβλέπω ότι ο Τιμ Γκάιτνερ δε θα αντικατασταθεί από υπουργός Οικονομικών . Θα συνεχίσει να κάνει την πολύ μέτρια δουλειά του για μας. Θα αντικατασταθεί τον Ιανουάριο του 2012.

- Η Comcast θα ολοκληρώσει την απόκτηση του NBC/CNBC. Ένα από τα πρώτα που θα κάνει θα είναι να απωλήσει τον Mark Haines. Τίποτα όμως δε θα βοηθήσει. Οι ακροαματικότητες θα συνεχίσουν να πέφτουν. Η Becky Quick θα μετακινηθεί στο FOX Business. H Diana Olick θα αποκτήσει τη δική της εκπομπή. Προετοιμάζεται να γίνει η νέα Suzie Orman. Ο Simon Hobbs θα επιστρέψεις στο Λονδίνο.

- Θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον πλανήτη. Η κατάσταση Λα Νίνια που επικρατεί τώρα στο παγκόσμιο κλίμα είναι η ισχυρότερη των 50 ετών. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μία δραματική μετάβαση στην κατάσταση Ελ Νίνιο το καλοκαίρι που έρχεται. Αυτό θα αποτελέσει την αιτία για μία χρονιά πολύ ισχυρών τυφώνων στον Ατλαντικό. Θα υπάρξουν 12 καταιγίδες με ονόματα. Δύο καταιγίδες της κλίμακας 4 θα χτυπήσουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Οι Fannie και Freddie θα συγχωνευθούν. Ξαναγεννημένες από τις στάχτες τους θα γίνουν μία καλή τράπεζα και μία κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα αναλάβει τα 2.5 τρισ. των επισφαλών υποθηκών. Οι ΗΠΑ θα τελειώσουν το χρόνο ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε αυτό το κρίσιμο θέμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για πάνω από το 95% όλων των νέων υποθηκών ακινήτων που συνάπτονται.

- Ο άλλος μεγάλος οφειλέτης υποθηκών προς την Ουάσινγκτον, δηλαδή η FHA θα βρεθεί σε δυσκολίες. Θα καταπατήσει το ελάχιστο επίπεδο αποθεματικών που τέθηκε από το κογκρέσο. Θα απαιτηθεί ενίσχυση. Το αληθινό κόστος αποκρύβεται. Το ξελάσπωμα θα είναι κάτω από 20 δισ. δολάρια. Καθώς το γεγονός αποτελεί πρόβλημα για τη Γερουσία, η σχετική νομοθεσία θα περάσει στα γρήγορα.

-  Δε θα υπάρξει αποτυχία στις κρατικές δημοπρασίες ομολόγων. Όμως η κάλυψη σε κάθε έκδοση θα αυξάνει όλο και λιγότερο. Η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία θα μειώσουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα των ΗΠΑ. Ο μυστηριώδης τομέας των «οικιακών ακινήτων» θα εμφανίσει τεράστια αύξηση στις τοποθετήσεις του δημοσίου. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει σύγχυση αφού δε θα ταιριάζει με άλλα δεδομένα. Οι κτήσεις ομολογιών από τη Βρετανία θα εμφανίσουν μείωση. Θα πρόκειται για κτήσεις που στην πραγματικότητα ανήκαν στην Κίνα και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα επίσημα αποθεματικά. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει αβεβαιότητα.

- Το Mortgage Gate θα πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα. Στην πραγματικότητα θα ακολουθήσει άλλο δρόμο μέσα στο χρόνο. Αυξανόμενα σταδιακά, τα προβλήματα στο real estate θα εστιαστούν στο γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ λίγες κατασχέσεις. Το ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μένουν σε σπίτι χωρίς να πληρώνουν δεκάρα, γίνεται ένα σημαντικό κόστος που επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών. Το αποτέλεσμα θα είναι να εκτιναχθούν οι κατασχέσεις σε όλη τη χρονιά που έρχεται. Αντίθετα από τις προβλέψεις, οι πωλήσεις κατοικιών μέσης τιμής δε θα πέσουν περισσότερο. Ωστόσο, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών θα συνεχίσουν να πέφτουν. Οτιδήποτε με ονομαστική αξία πάνω από 1 εκατ. δολάρια θα αξίζει 20% λιγότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

- Ο ναρκοπόλεμος στο Μεξικό θα εξαπλωθεί σε πολύ περισσότερες πόλεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληγωθεί ο τουρισμός. Ένα μέρος της βίας θα περάσει και τα σύνορά μας. Οι απόψεις ενάντια στη μετανάστευση θα επεκταθούν. Λόγω του ότι η οικονομία για τις χαμηλότερες τάξεις θα παραμείνει στα τάρταρα, ο πραγματικός αριθμός των λαθρομεταναστών θα μειωθεί πάνω από 1 εκατ. Αυτό θα αυξήσει τους φόβους των κατασκευαστών ακινήτων σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ. Επίσης, θα οδηγήσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στη μείωση της εισροής συναλλάγματος μέσω εμβασμάτων σε δολάρια.
 
- Τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς για τα εταιρικά και τα δημοτικά ομόλογα. Αυτό θα φέρει αντιστροφή της μανίας για αγορά μετοχών που πληρώνουν μερίσματα. Αυτοί που νόμιζαν ότι αυτή η επενδυτική στρατηγική θα μπορούσε να δουλέψει γι’ αυτούς, τελικά θα απογοητευτούν. Ο αριθμός των μικροεπενδυτών που θα πιέζουν την υπόθεση «μετοχές μερισμάτων» θα αυξηθεί, ενώ η δημοτικότητα της στρατηγικής αυτής θα πέφτει.

Ο Jon Hilsenrath θα γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal που θα είναι κρίσιμο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED). H απέχθεια για τη Fed θα αυξηθεί σε τέτοιο επίπεδο, που ο Jon δε θα έχει άλλη λύση από το να κινηθεί δικαστικά.

- Η Fed θα δεχθεί επίθεση από όλες τις πλευρές. Οι άνθρωποι της Fed βρίσκονται αληθινά αυτή τη φορά σε κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να νικήσουν. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει, τη στιγμή που θα αυξάνει ο πληθωρισμός και θα πέφτει το δολάριο. Η μία πλευρά θα φωνάξει ότι η Fed έκανε πολύ λίγα (Krugman), ενώ οι άλλοι ότι έκανε πάρα πολλά (ο υπόλοιπος πλανήτης). Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – όλοι θα μισούν τη Fed. Ο Bernanke δε θα χάσει τη δουλειά του, αλλά ο χαρακτηρισμός του ως το αφεντικό της Fed θα εξασθενίσει για πάντα.

- Η πολιτική του μηδενικού επιτοκίου (ZIRP=zero interest rate policy) θα παραμείνει μαζί μας για άλλον έναν χρόνο. Ο Bernanke δε θα απομακρυνθεί από αυτή την πολιτική του χαμένου. Οι αποπληθωριστικές βλέψεις θα ανταποκριθούν μέχρι κάποιου σημείου. Στο τέλος της χρονιάς η αύξηση των επιτοκίων στα κεφάλαια της Fed θα θεωρείται επικείμενη, αν και ακόμα η οικονομία θα είναι ακόμη αδύνατη.

- Οι κοινωνικές αναταραχές θα γίνουν ορατές στην Αμερική του 2011. Θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις. Κάποιες θα καταλήξουν βίαιες. Τα οικονομικά θα βρίσκονται στην καρδιά του θυμού. Η απογοήτευση που ήταν έκδηλη φέτος στη Γαλλία, θα φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια και στις ΗΠΑ.

Εύχομαι να έχετε μία εξαιρετική χρονιά !!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: