Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κυκλοφόρησε προσχέδιο της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο περιέχει 2 γραμματικές προτάσεις μόνο!

Προσχέδιο της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να επιτρέπεται η εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων στην ευρωζώνη, παρουσιάστηκε στα μέλη του ιρλανδικού κοινοβουλίου που μετέχουν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το προσχέδιο της τροποποίησης αναφέρει: "Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ μπορούν να εγκαθιδρύσουν μεταξύ τους μηχανισμό σταθερότητας με τον οποίο θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρωζώνης στο σύνολό της. Η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού θα υπόκειται σε αυστηρές συνθήκες."
Τα μέλη της επιτροπής και ο Ιρλανδός υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Ντικ Ρος δήλωσαν ότι η τροποποίηση δε δείχνει να χρειάζεται δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπως αναφέρουν οι Irish Times.

Σύμφωνα με προσχέδιο των αποφάσεων που πρόκειται να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι ενεργός και σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2013, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Το γαλλικό πρακτορείο AFP σημειώνει ότι οι χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη θα θεωρηθούν "διασυνδεδεμένες" με το μηχανισμό, ανοίγοντας τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομικές συμμετοχές όπως είναι η περίπτωση της ενίσχυσης της Ιρλανδίας από τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: