Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Η νανοτεχνολογία και οι Σκωτσέζοι παρουσιάζουν τη μικρότερη χριστουγεννιάτικη κάρτα του κόσμου. 8276 φορές μικρότερη από ένα γραμματόσημο.

Εικόνα από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με την κάρτα και το κεφάλι μιας καρφίτσας

Σκωτσέζοι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης ανακοίνωσαν ότι, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, παρήγαγαν την μικρότερη χριστουγεννιάτικη κάρτα του κόσμου, η οποία είναι τόσο μικροσκοπική που χωράει 8.276 φορές στην επιφάνεια ενός γραμματοσήμου.
Η κάρτα έχει διαστάσεις 200Χ290 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), απεικονίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και είναι χαραγμένη πάνω σε μικροσκοπικό κομμάτι γυαλιού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Κάμινγκ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η ίδια τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε διάφορα προϊόντα όπως οι τηλεοράσεις και οι κάμερες.
Οι Βρετανοί μηχανικοί δημιούργησαν την κάρτα για να «διαφημίσουν» με αυτό τον επίκαιρο τρόπο στο ευρύ κοινό πόσο εξελιγμένη είναι πλέον η νανοτεχνολογία
Όπως ανέφεραν, τους πήρε μόνο μισή ώρα για να παράγουν τη νανο-κάρτα, αλλά ο σχεδιασμός της είχε απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.
Περίπου μισό εκατομμύριο νανο-κάρτες θα μπορούσαν να χωρέσουν στην επιφάνεια μιας συνηθισμένης χριστουγεννιάτικης κάρτας διαστάσεων Α5.
Για λόγους σύγκρισης, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος περίπου 100 μικρόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: