Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Τρισέ για το ευρωομόλογο: "Ποτέ μη λες ποτέ"...

Στην έκδοση "ευρωομολόγου", ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έκδοση θα γίνει τον προσεχή μήνα, ενώ θα πρόκειται για την παρθενική φορά που εκδίδεται κοινό ομόλογο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Το "ευρωομόλογο" θα εκδοθεί από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρωτοβουλία απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους επενδυτές, ωστόσο- όπως είπε- υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η πληροφορία προκάλεσε ανοδικό ράλι στις αγορές και πτώση στα spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα ενός ευρωομολόγου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι "δεν προωθούν την ιδέα" ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι "ποτέ δεν λέμε ποτέ".

Οι δηλώσεις έγιναν την παραμονή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σημαντική αύξηση στην αγορά κρατικών ομολόγων χωρών - μελών της Ευρωζώνης, με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση.

"Είμαι σίγουρος ότι η ΕΚΤ αναλύει την τρέχουσα κατάσταση και θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: