Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση της Ευρωζώνης μέσα από τη σημερινή επικαιρότητα

Ρεν στον Economist στην Αθήνα: "Τρόμαξα το Μάιο όταν είδα το οικονομικό σας πρόγραμμα!"
newsit.gr
_______________________

«Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα» λέει ο Πόουλ Τόμσεν
_______________________

Επιφυλάξεις από το Βερολίνο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου
in.gr
_______________________ 

Eurozone debt fears infect German bonds 
telegraph
Μετάφραση Περίληψης:
Οι φόβοι για την κρίση χρέους της ευρωζώνης μολύνουν και τα γερμανικά ομόλογα.

Ανησυχία στις αγορές από το φόβο ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα εξαπλωθεί και στα γερμανικά ομόλογα, τη στιγμή που οι αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης απομακρύνουν την προσοχή τους από την Ιρλανδία και εστιάζονται στις διχογνωμίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η μετάδοση της κρίσης.
_______________________

Iceland offers risky temptation for Ireland as recession ends
Μετάφραση Περίληψης: 
Η Ισλανδία προσφέρει έναν επικίνδυνο πειρασμό στην Ιρλανδία, αφού η ύφεσή της δείχνει ότι τελειώνει.

Η Ισλανδία κατάφερε τελικά να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση που είχε περιπέσει, αφού υποτίμησε το νόμισμά της και διαχώρισε τη θέση του κράτους της από το χρέος των ιδιωτικών της τραπεζών. Έτσι, ανοίγει ένα σφοδρό διάλογο για το αν τελικά η Ιρλανδία θα υποστεί πολύ μικρότερη ζημιά αν υιοθετήσει την ίδια στρατηγική!
_______________________

Σχόλιο typhoon: Για τη Γερμανία τα πράγματα οδηγούνται από τις αγορές σ' αυτό που περιγράφει το λαϊκό ρητό ως "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Η Γερμανία είναι αναγκασμένη να επιλέξει ανάμεσα στο κόστος του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού (άρα και των κοινών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών) και στο κόστος της απομάκρυνσης από το ευρώ. Να βγει πάντως από αυτή την κρίση χωρίς σημαντικό κόστος δεν γίνεται. Η μόνη εναλλακτική επιλογή που της αφήνουν οι αγορές είναι η "αυτοκτονία" (δηλαδή σε οικονομικούς όρους η "απομόνωση").
Οι ελπίδες της κ. Μέρκελ, ότι θα καταφέρει με αντιρρήσεις, συζητήσεις και παρελκυστικές τακτικές να μεταφέρει την τελική επιλογή της Γερμανίας μετά τη λήξη της θητείας της και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, αποδεικνύονται αβάσιμες, αφού η πίεση των αγορών θα αναγκάσει τη Γερμανία πολύ συντομότερα να λάβει τις τελικές της αποφάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: