Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πολυ-βολο-νομοσχέδιο

Ιδιαίτερα «βαρύ» είναι το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό και κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. 

Περιλαμβάνει ένα «ποτ-πουρί» από κρίσιμα νομοσχέδια για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και τον αναπτυξιακό και νέο φορολογικό νόμο. 

Όλα τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τώρα στις σχέσεις εργασίας αλλάζουν εκ βάθρων, με προοπτική δραστικής μείωσης στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκε από την αρμόδια Υπουργό Λούκα Κατσέλη και κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα και στην Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

  • Τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ ως μεικτές μηνιαίες αποδοχές για τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ.
  • Την μείωση των αποδοχών 10% για τις μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 1800 ευρώ, αλλά και ανώτατο όριο επιδομάτων και υπερωριών 10% επί των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
  • Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις για τις επιχειρήσεις που θα τις εφαρμόζουν, μετά από συμφωνία με το οικείο σωματείο εργαζομένων. (Οι συμβάσεις αυτές θα έχουν διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα επέκτασης και κατώτατο όριο μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους). Υπό όρους ισχύει και η επέκταση σε επιχειρήσεις χωρίς σωματείο.
  • Για την διαιτησία προβλέπεται ότι η προσφυγή σε αυτήν περιορίζεται πλέον στον καθορισμό του βασικού ημερομίσθιου και του βασικού μισθού. Για τα υπόλοιπα θέματα θα πρέπει να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση για να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Φορολογικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την παροχή κίνητρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας.
  • Ρύθμιση για την Αγροτική Τράπεζα που προβλέπει τη μείωση κατά 10% όλων των αμοιβών των 1800 ευρώ και κατάργηση του επιδόματος «περιποίησης πελάτη». (Οι 700 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που θα προσλαμβάνονταν στην ΑΤΕbank θα προσληφθούν τελικά στο ΙΚΑ).
  • Πρόβλεψη ότι στον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 απολύσεις θα προσμετρώνται και τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Αύξηση του συντέλεση ΦΠΑ από 11% σε 13% και την αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής άξιας 200 χιλιάδων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: