Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μπαρόζο: "Ομόλογα ευρω-έργων" αντί για ευρωομόλογα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε χθες (14 Δεκεμβρίου) ότι θα "επιμείνει" στην εισαγωγή στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό των "Ομολόγων ευρω-έργων" (EU project bonds) για τη χρηματοδότηση υποδομών στην Ευρώπη, ως εναλλακτική πρόταση στην αντιφατική ιδέα των ευρωομολόγων.

Μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Μπαρόζο υποστήριξε την ιδέα των "ομολόγων έργων" ως μία νέα πηγή χρηματοδότησης για τις μεγάλες επενδύσεις της Ε.Ε., αποφεύγοντας έτσι το εναλλακτικό σχέδιο για τη δημιουργία ευρωομολόγων, που πρόσφατα ανακινήθηκε από μία κοινή πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τζιούλιο Τρεμόντι.

Ο Μπαρόζο είπε στους ευρωβουλευτές ότι η ιδέα των ευρωομολόγων είναι "ενδιαφέρουσα", αλλά υπογράμμισε πολλές φορές ότι "στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμφωνίας" πάνω στο ζήτημα αυτό, αφού φαίνεται ότι θα "διαιρέσει" την Ε.Ε. αν προωθηθεί περισσότερο από τους υποστηρικτές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: