Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Κινδυνεύει με πιστοληπτική υποβάθμιση και η Γαλλία

Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει την κορυφαία πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ που διαθέτει σήμερα. H ευρωπαϊκή κρίση χρεών προκαλεί ένα κύμα υποβαθμίσεων, απειλώντας να περιλάβει ακόμη και τις υψηλότερα διαβαθμισμένες χώρες-μέλη. Μείωση της πιστοληπτικής του ικανότητας αντιμετωπίζει και το Βέλγιο, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Σκεπτικός ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί 

Πριν μερικές ημέρες (15/12) η Moody’s Investors Service δήλωσε πως μπορεί να μειώσει τη διαβάθμιση της Ισπανίας προβάλλοντας ως επιχείρημα τις «σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης», ενώ δύο μέρες μετά (17/12) μείωσε κατά 5 βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Στο μεταξύ, η Standard & Poor’s επανεξετάζει τις αξιολογήσεις της για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Από την αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit default swaps) προκύπτει ότι είναι πιο ακριβό να ασφαλίσει κανείς το γαλλικό χρέος παρά τους τίτλους χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα όπως η Τσεχία και η Χιλή.

«Κάθε κράτος οφειλέτης μπορεί να τιμωρηθεί το χρόνο που έρχεται», δήλωσε ο Toby Nangle, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια 46 δισ.δολ. της Baring Asset Management στο Λονδίνο. ...
«Θα ήταν σοβαρότατη εξέλιξη εάν υποχρεωνόταν η Γαλλία να χάσει την άριστη πιστοληπτική της διαβάθμιση ΑΑΑ. Δεν νομίζω πως η πιθανότητα μιας υποβάθμισης καθρεφτίζεται στην αγορά».

«Εάν τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλυθούν γρήγορα, τότε οι συνθήκες αναχρηματοδότησης θα γίνουν ακριβότερες για αυτές τις χώρες και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε νέες υποβαθμίσεις» δήλωσε ο Ralf Ahrens, ο οποίος διαχειρίζεται 20 δισ. δολ. ως επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Frankfurt Trust. «Ήδη βλέπουμε τις δυναμικές αυτές να λαμβάνουν χώρα στην αγορά. Βλέπω την Γαλλία ως κίνδυνο».

Εκτός και εάν προχωρήσει σε σημαντική μείωση του ελλείμματός της, η Γαλλία είναι επιδεκτική υποβάθμισης, δήλωσε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων αναπτυγμένων χωρών στην ING Bank NV του Άμστερνταμ.

«Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και είναι εκτεθειμένες σε συστημικούς κινδύνους» πρόσθεσε ο Markus Ernst, πιστωτικός αναλυτής στην UniCredit SpA στο Μόναχο. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: