Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σόιμπλε: Όχι στο ευρω-ομόλογο, ναι στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην ευρωζώνη.

 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην απόρριψη του ευρω-ομολόγου. Ως συνέπεια της ευρω-κρίσης ζητά τη στενότερη διασύνδεση και μεγαλύτερο συντονισμό στη δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα 'Tagesspiegel' (31.12.10) ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι "κατά βάση λειτουργεί" το σύστημα των λεγόμενων "spreads" που αποτελούν ταυτόχρονα "κίνητρο και ποινή".

Όπως λέει, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εξαιτίας υπερβολικού δημόσιου χρέους (Ελλάδα), ή στρεβλώσεων στον τραπεζικό τομέα (Ιρλανδία) υπέστησαν απώλεια εμπιστοσύνης και οι συνεπαγόμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς στήριξη. Προϋπόθεση όμως για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν οι χώρες αυτές να εφαρμόσουν αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης.

"Ο μηχανισμός αυτός (σ.σ. "spreads") δεν πρέπει να απενεργοποιηθεί απλά με την κοινοτικοποίηση του ρίσκου του επιτοκίου, ούτε με τη μορφή του ευρω-ομολόγου", λέει ο κ.Σόιμπλε.

Κατά τον γερμανό υπουργό,...
ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του ευρώ "προϋποθέτει όχι μόνον την αλληλεγγύη όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά επίσης τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας-μέλους".

Ο ίδιος θεωρεί ως "λύση διαρκείας" τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου προϋποθέσεων για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών "στο πνεύμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας όλων".

Σημειώνει ότι "όσο περισσότερο επιτυχής θα είναι η διασύνδεση των εθνικών δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών για τη σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος, άλλο τόσο θα μπορεί να προσηλωθεί η ΕΚΤ -ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα - στην ευθύνη της για τη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας".

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασία στην ευρωζώνη "πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες αποτελεσματικότερης δημοκρατικής νομιμοποίησης των μηχανισμών λήψης αποφάσεων, όπως επίσης, εάν και με ποιο τρόπο οι χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη θα μπορούν "εκουσίως" να συμμετέχουν". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: