Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ντομινίκ Στρος Κάν: Ο σοσιαλιστής του ΔΝΤ


Κείμενο: Γιώτα Ηλιού
Φωτογραφίες: typhoon


Γάλλος, ευρωπαϊστής και κεντροαριστερός. Τον «εξόρισαν» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ουάσινγκτον και στο τιμόνι του «κακού» Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, το 2007, ωστόσο επέστρεψε, έτσι όπως δεν το περίμενε κανείς… πόσο μάλλον ο ενοικιαστής των Ηλυσίων, Νικολά, που δεν το ήθελε στα πόδια του, ως «σωτήρας» της Ευρώπης και των προβληματικών κρατών της.


Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα είναι πιθανότατα...
ο αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012, ως τότε όμως θα εκτελεί χρέη χειρουργού της ελληνικής οικονομίας, χωρίς καμία εγγύηση ότι ο ασθενής δεν θα πεθάνει, ακόμα κι αν η εγχείρηση επιτύχει.

Πολύτεκνος, και παντρεμένος με την διάσημη δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης Αν Σεκλέρ, αλλά και λάτρης του ωραίου φύλου, με πολυτάραχη ζωή. Μέσα στους διαδρόμους του ΔΝΤ πριν δυο χρόνια πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η ευνοιοκρατία που υπήρχε από την πλευρά του προς μια ουγγρικής καταγωγής υφισταμένης του, της Πιρόσκα Ναγκί, αλλά και τις εξωσυζυγικές περιπέτειες που είχε μαζί της.



Η φήμη έγινε σύντομα δημοσίευμα στη Wall Street Jοurnal και στη συνέχεια σκάνδαλο, για το οποίο χρειάστηκε να περάσει από εξεταστική επιτροπή, η οποία ερεύνησε όμως μόνο ενδεχόμενα διοικητικά (και όχι ερωτικά) παραπτώματα και τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Στο πλευρό του τάχθηκε αμέσως ο συμπατριώτης του Ζαν Κλοντ Τρισέ – ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά από δημόσιες κατηγορίες – ο οποίος έκανε λόγω για «οργανωμένο σαμποτάζ».

Ο «μεγάλος αποπλανητής», όπως τον αποκάλεσε η «Journal du Dimanche», δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ την αδυναμία του για τις ωραίες γυναίκες και τη μεγάλη ζωή

Η σύζυγός αντέδρασε υποδειγματικά, δηλώνοντας δημόσια ότι: «Για μένα, αυτή η περιπέτεια της μιας βραδιάς έχει παρέλθει. Έχουμε γυρίσει σελίδα». Η άφεση αμαρτιών από τη γυναίκα του, ουσιαστικά τον έσωσαν.


Η Αν Σινκλέρ, αποφάσισε να γίνει η κυρία του κυρίου, από σεβασμό για το ασυμβίβαστο, αφού εγκατέλειψε την καριέρα της στη γαλλική τηλεόραση, όταν ο Ντομινίκ έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο κ. Στρος-Καν κατηγορήθηκε επίσης για την προώθηση μιας άλλης νεαρής, Γαλλίδας αυτή τη φορά, της 26χρονης Εμιλί Μπιέ, η οποία ενώ εργαζόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του βρέθηκε αργότερα απασχολούμενη στο ΔΝΤ ως «μαθητευόμενη» ύστερα από σύστασή του

Πάντως, τα σκάνδαλα τον άγγιξαν από το 1999, όταν κατηγορήθηκε για ευνοιοκρατία, για τα οποία αργότερα αθωώθηκε. Ωστόσο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να απέχει έως το 2001.

Να σου πω το μέλλον σου…;

Την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί εκφράζει την επιθυμία του να ασκήσει «δύο θητείες», μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP, η σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ λέει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία και ότι θα προτείνει για πρωθυπουργό τον νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Είχε ηττηθεί από τη Ρουαγιάλ το 2007 στη μάχη για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές.

Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του Νικολά Σαρκοζί.

Θεωρείται χαρισματικός διπλωμάτης, μοναδικός συζητητής, αλλά σκληρός διαπραγματευτής. Γράφει μόνος του τους λόγους του σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας με εφαρμογές μοναδικές, ειδικά στο κομμάτι της ασφάλειας, αφού τίθεται σε λειτουργία μόνο εφόσον δει το πρόσωπο του κατόχου του. Έχει συλλογή με γκάτζετ, ενώ μονίμως κάνει δίαιτες, αφού παίρνει βάρος πολύ εύκολα.

…και κυκλοθυμικός


Τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής του, φαίνονται εύκολα στο σωματικό του βάρος, αφού δεν μπορεί να ελέγξει εύκολα τις βουλιμικές τάσεις και οι αυξομειώσεις είναι ευδιάκριτες σε φωτογραφίες από καιρό εις καιρό. Και δεν είναι μόνο η διάθεση για φαγητό που μεταβάλλεται εύκολα, αλλά και τα νεύρα του. «Βούιξαν» οι εφημερίδες στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν παραλίγο να χειροδικήσει εναντίον του Νικολά Σαρκοζί.



Από πού κρατάει η σκούφια του;

Ο Ντομινίκ Στρος - Καν γεννήθηκε στη Νεϊγί τον Απρίλιο του 1949.

Σπούδασε οικονομικά, νομικά και πολιτικές επιστήμες και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.


Τη δεκαετία του 1980 εξελέγη σοσιαλιστής βουλευτής. Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου επί κυβερνήσεων Κρεσέν και Μπερεγκοβουά, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου επί κυβερνήσεως Ζοσπέν.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, και έχει βραβευτεί από τη γαλλική Πολιτεία για τη δράση του στη δημαρχία του Σαρσέλ.

Έχει γράψει αρκετά έργα και άρθρα για την πολιτική και την οικονομία.

O Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2007 στη Γαλλία.

Από τον Ιούλιο του 2007 έχει την ηγεσία του ΔΝΤ και επί των ημερών του ο οργανισμός παρενέβη σε πολλές χώρες, όπως Ουκρανία, Πακιστάν, Ουγγαρία, Ρουμανία και τώρα Ελλάδα και Ιρλανδία. Στο ΔΝΤ έχει μειώσει το προσωπικό κατά 15%, ενώ τριπλασίασε την περιουσία του ΔΝΤ στα 750 δισ. δολ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αριστερος, εεεεεεεεεε;;; Κοιτα κατι πραγματα !!!!!!!!!!!!!

typhoon είπε...

Και αταχτούλης...