Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Γαλάζιο «σχίσμα» για τη συναίνεση

Ο Αντ. Σαμαράς, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που δέχεται, προετοιμάζει το έδαφος για το «όχι» που θα πει στην πρόταση του πρωθυπουργού. Αποφασισμένος για μετωπική με την κυβέρνηση στην οικονομία.  

Το έδαφος για το «όχι» που θα πει ουσιαστικά στο αίτημα που θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός στις επικείμενες συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, για συναίνεση στην οικονομία, προετοιμάζει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ραντεβού του οποίου με τον πρωθυπουργό ορίστηκε για τις 10 το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση -σε ό,τι αφορά...
το πεδίο της οικονομίας- με την κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται από κορυφαία στελέχη του κόμματός του.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά και το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο για τα εργασιακά, δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, κάτι που τόνισε χθες σε σύσκεψη που είχε στη Ρηγίλλης για το θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, αφού χαρακτήρισε «βαριά» την κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, προσέθεσε: «Η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Ελληνες πολίτες. Αλλαγές όλοι θέλουμε. Αλλά όχι αλλαγές στο πόδι». «Ζητούμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Οχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική», κατέληξε.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πάντως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα της συναίνεσης όσο και για τις σχέσεις της ΝΔ με τα μέλη της τρόικας. Οι διαφωνίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν και πρόσφατα με αφορμή και τα ραντεβού του προέδρου της ΝΔ με τους κ. Ντ. Στρος Καν και Ολι Ρεν.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και ως προς το θέμα της συναίνεσης, καθώς ο στενός πυρήνας των συνεργατών του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός αναζητά -μέσα από τις συναντήσεις του την ερχόμενη εβδομάδα- συνενόχους και εισηγούνται την υιοθέτηση «σκληρής γραμμής». Στον αντίποδα βρίσκονται έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη που επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου η ΝΔ να προβάλει μια εικόνα υπευθυνότητας και συνέπειας, καθώς πολλά από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση («κλειστά επαγγέλματα», αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ κ.ά.) αποτελούν θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
Οι τάσεις για συναίνεση - Ευρώπη

ΥΠΕΡ
Δημ. Αβραμόπουλος
Χρειάζεται νέα «εθνική ατζέντα»
Σε ανύποπτο χρόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής συναίνεσης, κάτι το οποίο επαναλαμβάνει σταθερά και το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Αβραμόπουλος παίρνει αποστάσεις από τη «σκληρή γραμμή» που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς και επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει μία νέα «εθνική ατζέντα». Διαφώνησε δε και με τους χαρακτηρισμούς «προκλητικός» και «είρων» που ελέχθησαν από στελέχη της ΝΔ για τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

ΚΑΤΑ
Δημ. Σταμάτης
«Να μη δώσει "άλλοθι" η ΝΔ»
Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά έχει καταστήσει σαφές με δημόσια δήλωσή του ότι εφόσον δεν υπάρχει πλαίσιο συναίνεσης από τον πρωθυπουργό, η ΝΔ «δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι» του κ. Παπανδρέου. Ανήκει στην ομάδα των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ που θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αναζητά συνενόχους και πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να του δώσει «άλλοθι». «Υπάρχει άλλωστε η συμμαχία των προθύμων», τονίζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αναφερόμενος στον κ. Καρατζαφέρη και την κυρία Μπακογιάννη.

ΥΠΕΡ
Στ. Δήμας
Από τους πλέον μετριοπαθείς
Ηταν από τους βασικούς εισηγητές της άποψης να σταματήσει η λυσσαλέα επίθεση της ΝΔ κατά του μηχανισμού στήριξης και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Στα ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της «τρόικας», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ήταν από τους πλέον μετριοπαθείς και βοήθησε στην προβολή των προτάσεων του κόμματος.

ΚΑΤΑ
Χρ. Λαζαρίδης
Αποστάσεις από κυβέρνηση και «τρόικα»
Ο στενότατος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ανήκει σαφώς στους ευρω-σκεπτικιστές. Θεωρεί λανθασμένο το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζουν στην Ελλάδα και εισηγείται στον κ. Σαμαρά να λάβει αποστάσεις όχι μόνον από την κυβέρνηση αλλά και από τους επικεφαλής της «τρόικας» και να μεθερμηνεύσει -όπως εκτιμά- το συναίσθημα των πολιτών. Είναι υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» και αυτός θα είναι ο τόνος που θα δώσει και στην ομιλία του κ. Σαμαρά για τον προϋπολογισμό, την οποία επεξεργάζεται.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Πέντε πεδία για την Αναθεώρηση
Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η απονομή της Δικαιοσύνης, είναι για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά τα πεδία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής -πρώτης- σύσκεψης της επιτροπής που συνέστησε για το θέμα αυτό, παρουσίασε τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής συναίνεσης για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι «μία τέτοια σε βάθος προσπάθεια δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της την εθνική φροντίδα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Δεν μπορεί παρά να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας και που εμποδίζεται από αγκυλώσεις που ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και αποθαρρύνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Και, προφανώς, δεν μπορεί παρά να προωθήσει την αποκατάσταση της κλονισμένης ασφάλειας δικαίου στην απονομή της Δικαιοσύνης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: