Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκή άσκηση για τσουνάμι στα... Χανιά

Άσκηση ετοιμότητας πανευρωπαϊκής εμβέλειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ένα μεγάλο σεισμό και ενδεχόμενο τσουνάμι, θα φιλοξενηθεί στα Χανιά.
 
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα νότια του νομού Χανίων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του εργαστηρίου φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «θα γίνει μια μεγάλη άσκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα την παρακολουθήσουν πολλές χώρες. Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι. Το σενάριο της άσκησης...
θα είναι πολύ ακραίο και το ζητούμενο θα είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας και πόσο καλά θα λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών αρχών, των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Το ζητούμενο της άσκησης, με βάσει το σενάριο, είναι μια μεγάλη καταστροφή ώστε αμέσως να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την ΕΕ, πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και πόσο καλά θα ενεργήσουν οι τοπικές υπηρεσίες, ώστε να γίνει άμεση εκκένωση και άμεση αποτύπωση της καταστροφής».

Η άσκηση θα λάβει χώρα την προσεχή άνοιξη ενώ το πρακτικό μέρος της υπολογίζεται τον προσεχή Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: