Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Οι μετοχές και τα εμπορεύματα έλαμψαν μέσα στο 2010 λόγω της ταλαιπωρίας του ευρώ


(Reuters) – Οι μετοχές σε όλον τον πλανήτη τελείωσαν το 2010 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών την Παρασκευή, ενώ το πετρέλαιο άγγιξε την κορυφή των τελευταίων 26 μηνών, καθώς οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου μέσα στο νέο έτος.

Ωστόσο, τα τελευταία αυτά στοιχεία, που δείχνουν τη μεγαλύτερη ορμή να εστιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, απέτυχαν να ανορθώσουν το δολάριο, που η διαπραγμάτευσή του την Παρασκευή βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδων, συγκρινόμενο με αρκετά κύρια νομίσματα του πλαντήτη.

Το ασθενέστερο δολάριο εκτόξευσε ακόμα παραπάνω τα εμπορεύματα, με το χρυσό να τελειώνει τη χρονιά περίπου 30% υψηλότερα – δηλαδή με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2007 και επιτυγχάνοντας τη 10η συνεχόμενη χρονιά αύξησης της τιμής του. Το ασήμι, δηλαδή ένα φτηνότερο καταφύγιο εναλλακτικό του χρυσού, αυξήθηκε κατά 80% μέσα στο 2010.

Το αργό πετρέλαιο ΗΠΑ έπιασε ημερήσια κορυφή στα 92 δολάρια το βαρέλι και μετά από διακύμανση στα 1,54 δολάρια, τελικά έκλεισε στα 91,38 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο έκλεισε τη χρονιά με αύξηση στα 15% με βάση τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα καθοδηγήσει τη ζήτηση μέσα στο επόμενο έτος και θα ανεβάσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια.

Παρά τις όλο και περισσότερο αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα (Fed)...
αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική εξαιρετικά χαλαρή ώστε να διατηρηθεί ο βηματισμός προς την ανάκαμψη, κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το ασθενές δολάριο και τα χαμηλά επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να υποστηρίξουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου καθώς ξεκινά το 2011.

«Με όποιο τρόπο και να το δεις, το 2010 τελειώνει με παρόμοιο τρόπο με το 2009, με τις αγορές να τρέχουν με βάση τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη. Βέβαια, σύμφωνα με την άποψή μας, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Keith Wade, διευθύνων οικονομικός σύμβουλος του χρηματιστηριακού ομίλου Schroders.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι ΗΠΑ απλά χύνουν την καρδάρα με το γάλα στο δρόμο αποφεύγοντας τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι αγορές είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές σχετικά με το σκοπό των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, από ότι ήταν ένα χρόνο πριν.»

Οι μετοχές που μετρούνται από τον Παγκόσμιο Δείκτη Μετοχών MSCI, έκλεισαν με αύξηση του δείκτη κατά 0,2% την Παρασκευή, κλείνοντας έτσι  το έτος με αύξηση 10%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβρη του 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση.

Στη Γουόλ Στρητ, οι τρεις κύριοι δείκτες έκλεισαν με μικρή μεταβολή, δείχνοντας ότι τελείωνε ένας χρόνος που άφησε κέρδη, αλλά και παράπονο στους επενδυτές. 
Για το δείκτη S&P 500 ήταν ο καλύτερος Δεκέμβριος των τελευταίων δύο δεκαετιών, με μηνιαία αύξηση του δείκτη στο 6,5%.

Στο έτος ο S&P σκαρφάλωσε 12,8%, ο Dow Jones πρόσθεσε 11% και ο Nasdaq ξεπετάχτηκε κατά 16,9%.

Στη μέρα, ο μέσος βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με αύξηση 7,8 μονάδες, ή 0,07%, στις 11.577,51, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 0,24 μονάδες, ή 0,02%, κλείνοντας στις 1.257,64. Ο Σύνθετος Δείκτης Nasdaq έχασε 10,11 μονάδες, ή 0,38%, κλείνοντας στις 2.652,87.

«Είχαμε πολύ καλή χρονιά, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά και κλείσαμε με πολύ καλά νούμερα για το έτος», είπε ο Terry Morris, δηλαδή ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και αρχαιότερος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων της National Penn Investors Trust Company in Reading, Pennsylvania. «Υπάρχουν μόνο μικρές παρεκκλίσεις που θα τις ονόμαζα επιστροφή στα γνωστά».

Ο δείκτης MSCI ενισχύθηκε την Παρασκευή από κέρδη στις αναδυόμενες αγορές, που αντιστάθμισαν κάποιες απώλειες κέρδους στις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αγορές.

Οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν το χρόνο με αύξηση 15%, δηλαδή οι μεγάλοι ωφελημένοι από τα ρεκόρ των χαμηλών επιτοκίων στον ανεπτυγμένο κόσμο.
reuters.com
Μετάφραση: typhoon

Δεν υπάρχουν σχόλια: