Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σε ιστορικό-υψηλό οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως το Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους για την αγορά κρέατος και ζάχαρης, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο report του ΟΗΕ, οι τιμές ξεπέρασαν ακόμη και τα επίπεδα του 2008, όταν είχαν προκληθεί βίαιες και αιματηρές συγκρούσεις σε χώρες όπως η Αϊτή και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το δείκτη των 55 προϊόντων τροφίμων που παρακολουθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών προϊόντων, σημείωσε άνοδο για έκτο μήνα στις 214,7 μονάδες, υπερβαίνοντας το υψηλό όλων των εποχών του 213,5, που καταγράφθηκε τον Ιούνιο του 2008.

Ακόμη, οι δείκτες για τη ζάχαρη και το κρέας, ενισχύθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η ζάχαρη
σημείωσε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2010, ενώ και τα σιτηρά εμφάνισαν την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών στο Σικάγο.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, εκτός κι αν η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αυξηθεί σημαντικά το 2011, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη Μοζαμβίκη, σε διαδηλώσεις κατά των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στις τιμές του ψωμιού και του νερού.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: