Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: «Προπαγανδιστής ακραίων τουρκικών θέσεων το ΚΚΕ»

Βαριές κατηγορίες από τον Γ. Παπανδρέου προς το ΚΚΕ για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά. «Είστε προπαγανδιστές των ακραίων τουρκικών θέσεων» δήλωσε στη Βουλή.

Σκληρή κόντρα με βαρείς χαρακτηρισμούς και υψηλούς τόνους εκ μέρους του Πρωθυπουργού στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για τα ελληνοτουρκικά, τη συνάντηση του Ερζερούμ, τα περί μυστικής διπλωματίας με αιχμή τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο αλλά και τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) όπως και της υφαλοκρηπίδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρωτολογία του διέψευσε κατηγορηματικά τα περί μυστικής διπλωματίας, τα χαρακτήρισε «κοινή συκοφάντηση» ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Παπαρήγα μίλησε για «θεωρίες συνωμοσίας και ψυχολογία βαθιάς ηττοπάθειας που βρίσκεται στο DNA του ΚΚΕ».

«Θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση της προσπάθειας της κυβέρνησης ...
για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης με τη γείτονα Μπορείτε να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε με τους χειρισμούς μας, αλλά δεν επιτρέπεται αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία από πλευρά σας που δημιουργεί φοβίες και ηττοπάθεια, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του στο Ερζερούμ επεσήμανε πως δεν επρόκειτο για λεονταρισμούς «γιατί θέλουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες».


Σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι εάν έχουμε ή όχι πετρέλαιο αλλά το πως γίνεται η διαχείριση του ελληνικού πλούτου και των χρημάτων των πολιτών.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αφορά όλη τη θαλάσσια περιοχή «από τον Έβρο έως το Καστελόριζο» όπως είπε χαρακτηριστικά, επέμεινε στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί θετικά στις εν εξελίξει διερευνητικές επαφές ενώ για το θέμα της ΑΟΖ τόνισε πως η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά για τον καθορισμό της μόλις το κρίνει σκόπιμο.


«Σας πιάσαμε στα πράσα»»


«Εμείς δεν έχουμε κάνει ΚΥΠατζήδες για να βλέπουμε συνωμοσίες. Και μόνο ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί σας επιβεβαιώνουν ότι σας πιάσαμε στα πράσα» αντέτεινε η Αλέκα Παπαρήγα


Η γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν συμπίπτει απολύτως με τον καθορισμό της ΑΟΖ και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος είναι ο συμβιβασμός που θα κάνει η Ελλάδα εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις με την Τουρκία.


«Δεν σας εμπιστευόμαστε» είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Παπανδρέου και εστίασε στο θέμα της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι «για τα πετρέλαια γίνονται πόλεμοι».

«Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία αλλά μας ενδιαφέρει και του τι είδους ειρήνη θα έχουμε» σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου απάντηση για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή».

«Τι θα γίνει με το Καστελόριζο και την υφαλοκρηπίδα του. Αυτό είναι κρίκος ουσιαστικός» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Παπανδρέου. 


«Καλλιεργείτε εθνικιστικές φοβίες»

«Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Κανένας άλλος δεν το έχει κάνει. Το κάνατε εσείς μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο» απάντησε ο Πρωθυπουργός και επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΚΚΕ:

«Λυπάμαι που το ΚΚΕ έχει καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής την ακραίων θέσεων στην Τουρκία με αυτά που λέτε για το Καστελόριζο. Καλλιεργείτε εθνικιστικές φοβίες. Ούτε στα όνειρα του πιο ακραιφνούς Κεμαλιστή στρατηγού δεν συμβαίνουν αυτά που λέτε».


Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι «κόκκινη γραμμή» και επεσήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει «πηγή ειρήνης».


«Το δικαίωμα εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτάται από την ΑΟΖ» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με συνέπεια και σύνεση. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: